Správy

Pandémia život v obci nezastavila: Uľahčila rekonštrukciu kultúrneho domu i škôlky

Pandemická situácia, ktorá paralyzovala kultúrny a spoločenský život v obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce, mala, paradoxne, pozitívny vplyv na rozvoj obce.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia život v obci nezastavila: Uľahčila rekonštrukciu kultúrneho domu i škôlky
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

„Súčasná zložitá situácia nám umožnila rýchlejšie a jednoduchšie zvládnuť rozsiahlu rekonštrukciu kultúrneho domu a materskej školy,“ zhodnotila starostka obce Veľké Vozokany Justína Pálková.

V poslednom období samospráva postupne zrekonštruovala interiér kultúrneho domu, v tomto roku sa podarilo zrekonštruovať aj exteriér. „Začali sme výmenou strešnej krytiny, celý objekt bol zateplený a získal novú fasádu, čím sme znížili energetickú náročnosť budovy. Do konca roka ešte chceme stihnúť výsadbu okolo kultúrneho domu, pretože pôvodná výsadba potrebovala revitalizáciu,“ povedala Pálková.

Rekonštrukciou prešla aj miestna materská škola. „Pracovali sme na kompletnej výmene okien, elektroinštalácii vnútorných priestorov, celkovej rekonštrukcii pivničných priestorov, revitalizovali sme ihrisko. Vo vnútorných priestoroch boli vymenené podlahy, kompletne bola zrekonštruovaná kuchyňa, interiér je nanovo vystierkovaný a namaľovaný. Dokončili sme realizáciu projektu Veselá záhradka v našej škôlke, ktorý pozostával z výsadby úžitkovej a okrasnej záhradky v areáli, ako aj z vybudovania zmyslových chodníkov,“ zhodnotila rekonštrukciu starostka. Knižnica, ktorá mala v posledných rokoch sídlo v materskej škole, bola po rekonštrukcii strechy kultúrneho domu prenesená do jeho podkrovia.

Obec má vybudovaný vodovod, kanalizáciu a je plynofikovaná.

„Máme zrekonštruované miestne komunikácie a chodníky, vybudované multifunkčné ihrisko, posilňovňu. Vybudovali sme nový chodník, parkovaciu platňu a prístrešok na odpadové nádoby na triedený odpad za kultúrnym domom. Ako jedna z mála obcí sme tento rok dostali finančnú dotáciu na kompostéry od Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR, ktoré boli bezplatne distribuované všetkým obyvateľom s trvalým pobytom v našej obci, ktorí vlastnia nehnuteľnosť so záhradou. Kompostovaním biologického odpadu sa znížilo množstvo vyvážaného komunálneho odpadu a vďaka tomu sa znížili náklady hlavne na vývoz a spracovanie odpadu,“ skonštatovala Pálková.

V nasledujúcom období sa plánuje samospráva zamerať na podporu výstavby rodinných domov, rozšírenie inžinierskych sietí do oblasti, kde sa plánuje individuálna bytová výstavba a na rozšírenie čistiarne odpadových vôd. Vybudovať by chcela denný stacionár pre dôchodcov a budovu bývalej základnej školy zrekonštruovať na polyfunkčnú budovu. Rekonštrukciou by mali prejsť multifunkčné ihrisko, budova domu smútku, verejné osvetlenie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac informácií zo Zlatých Moraviec a okolia

Veľké Vozokany
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM