Rôzne

Lákavá obec pri Moravciach: Jej okolitá príroda učarovala Masarykovi i Kráľovi

Machulince ležia na oboch brehoch riečky Žitava, ktorej tok napĺňajú potoky a rôzne sezónne prítoky z Tríbečského pohoria a západných svahov Pohronského Inovca. Vďaka svojej polohe na úpätí oboch pohorí poskytuje veľa možností na krásne prechádzky v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Lákavá obec pri Moravciach: Jej okolitá príroda učarovala Masarykovi i Kráľovi
Zdroj: TASR

Dedinka Machulince má čo ponúknuť, pokiaľ vás láka krásna príroda. „Turisti môžu napríklad vyraziť po značenej trase, ktorá ich dovedie do lokality Machulinský škripec. Odtiaľ môžu prejsť cez Stoky na Benát a pokračovať smerom na rekreačné stredisko Drozdovo a ďalej až na vrchol Inovca. Odtiaľ sa potom dá zísť buď do Tekovských Nemiec, alebo do Hronského Beňadika, kde si môžu pozrieť opevnený benediktínsky kláštor,“ povedal starosta Bohumil Bielik.

Okolie učarovalo Masarykovi i Jankovi Kráľovi

Turisti sa môžu vybrať aj popri Zlatnianskom potoku až k jeho prameňu pod vrchom Benát, kde kedysi stála Struhárova studnička. Pri svojich prechádzkach ju údajne rád navštevoval štúrovský básnik Janko Kráľ, ktorý žil v neďalekých Zlatých Moravciach od roku 1862 až do svojej smrti v roku 1876.

Machulince a ich okolie učarovali aj prvému československému prezidentovi T. G. Masarykovi, ktorý mal letné sídlo v blízkych Topoľčiankach. „Český spisovateľ Karel Čapek pri opise prezidentovho dňa spomína, že pri svojich vychádzkach na koni obvykle neobišiel ani Machulince. Často vyšiel cez dedinu na Háj pod horou, smerom k Suchému potoku, kde bola stará rozvetvená divorastúca hruška, odkiaľ bol v minulosti a aj dnes prekrásny výhľad na Topoľčianky a okolité obce. Často tu sedával a po jeho smrti bol tento strom chránený. Neskôr však bolo nutné starý kmeň stromu odstrániť,“ pokračoval starosta.

Neďaleké atrakcie

Ako pripomenul, zaujímavé teda nie je len bezprostredné okolie Machuliniec. Pre turistov bude určite lákavá aj návšteva niekdajšieho letného sídla prezidentov s kaštieľom a loveckým zámočkom v Topoľčiankach, ktoré sú od obce vzdialené iba necelé tri kilometre.

„Okrem toho sa tam nachádza aj Národný žrebčín a o niečo vyššie zasa známa Zubria obora. Opačným smerom, približne osem kilometrov od Machuliniec, sú zasa Zlaté Moravce,“ dodal Bielik.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM