Rôzne

Krásna príroda i dobré miesto pre život: Čo všetko ponúka dedinka Machulince?

Krásnu prírodu, zaujímavé turistické trasy a atrakcie v okolí, ale i dobré miesto na život. Dedinka Machulince z nášho okresu skrýva mnoho zaujímavých vecí. Prečítajte si o nej viac...

Ilustračný obrázok k článku Krásna príroda i dobré miesto pre život: Čo všetko ponúka dedinka Machulince?
Zdroj: TASR

Obec Machulince leží na oboch brehoch riečky Žitava, ktorej tok napĺňajú prítoky z Tríbečského pohoria a západných svahov Pohronského Inovca. Vďaka svojej polohe na úpätí oboch pohorí poskytuje veľa možností na prechádzky v prírode. Návštevníkom ponúka značené turistické chodníky, ktoré ich privedú až na vrch Benát, na vrchol Inovca, ale aj k benediktínskemu kláštoru v Hronskom Beňadiku, do Zubrej obory či neďalekého Národného žrebčína a kaštieľa v Topľčiankach.

Pre milovníkov športu

Množstvo ľudí každoročne prilákajú aj športové akcie, ktoré Machulince preslávili nielen na Slovensku, ale už aj vo svete. Bežecké preteky Machulinská dvadsiatka majú za sebou už 33 ročníkov a pravidelne sa na nich zúčastňujú športovci z celého Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Maďarska, Ruska, Belgicka a pred rokom tu štartovali aj vytrvalci z Kene.

Milovníci športu sa môžu zúčastniť aj na Horskej cyklistickej časovke, ktorá ponúka technicky náročnú, viac ako 30-kilometrovú trať pre profesionálov, ale aj 16-kilometrovú trasu pre amatérskych nadšencov.

Počet obyvateľov rastie

Obec však nie je zaujímavá iba pre návštevníkov. Ľudia sa tu radi usádzajú aj natrvalo. Na rozdiel od iných dedín, ktoré často riešia problém s postupným vyľudňovaním, počet obyvateľov Machuliniec rastie. Vďaka výstavbe nájomných bytov, kompletnej plynofikácii, a vybudovanej kanalizácii i vodovodu, sa za posledné roky zvýšil počet ľudí s trvalým pobytom v Machulinciach o viac ako 100, takže dnes tu žije 1189 obyvateľov.

Obec preto plánuje investovať do modernizácie základnej školy, do rozšírenia kapacity škôlky a v budúcnosti chce pripraviť podmienky aj na rozvoj individuálnej bytovej výstavby.

Na fotke: Machulince

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM