Správy

KAM cez víkend? Na zámku v Topoľčiankach si môžete pozrieť aj vzácny Masarykov koč

Návštevníci zámku Topoľčianky majú až do konca septembra 2023 možnosť vidieť vzácne exponáty spojené s prvým československým prezidentom Tomášom Garriguom Masarykom.

Ilustračný obrázok k článku KAM cez víkend? Na zámku v Topoľčiankach si môžete pozrieť aj vzácny Masarykov koč
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Na zámku v Topoľčiankach prebieha výstava Letné sídlo prezidentov – Masaryk a Topoľčianky, ktorú otvorili pri príležitosti stého výročia od jeho prvej návštevy v Topoľčiankach.

V priestoroch zámku môžete obdivovať pracovňu T. G. Masaryka, jeho osobné predmety a dokonca aj Masarykove osobné kupé.

Prečítajte si tiež

Koč zrekonštruovali

Vzácny koč pred pár rokmi prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Koč rekonštruovala poľská firma, ktorá ho vrátila do pôvodnej podoby pri zachovaní technologických postupov a materiálov, ktoré sa používali v minulosti.

„Zrenovované bolo aj čalúnenie a tmavomodrý zamatový tapacírung interiéru kupé, ktorým sa prezident pravidelne vozieval zo železničnej stanice v Zlatých Moravciach do Topoľčianok,“ informovalo vedenie žrebčína.

Vzácne návštevy z celého sveta

Prezident Masaryk prijal Topoľčianky za svoje letné sídlo v roku 1921. O dva roky neskôr v ňom strávil po prvý raz celé dva mesiace – august a september.

Do Topoľčianok sa potom pravidelne vracal každé leto až do roku 1933, neskôr mu to už jeho zdravotný stav nedovoľoval. Štyrikrát ho v letnom sídle na Slovensku navštívil spisovateľ Karel Čapek a práve v Topoľčiankach vznikli známe Hovory s T. G. Masarykom.

V letnom sídle vtedajší prezident privítal aj vdovu po americkom prezidentovi Wilsonovi, gréckeho ministerského predsedu Venezilosa, rumunského kráľa Karola i bulharského kráľa Borisa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Výstava venovaná Masarykovi na zámku v Topoľčiankach
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM