Po týchto FOTO sa vám začnú zbiehať slinky: Nika a jej sladké výtvory
Ľahké, rýchle a jednoduché. Reč je o sladkých dobrotách, ktoré si môžete pripraviť doma sami. Nika z neďalekej obce vám prezradí overené a odskúšané recepty, s ktorými najbližšiu návštevu určite očaríte.
Pečenie sladkých dobrôt v dnešnej dobe už nie sú iba hodiny a hodiny v kuchyni za sporákom. Mnoho ľudí začína vyhľadávať recepty, ktoré sú rýchle, jednoduché a navyše sa suroviny často dajú nahradiť oveľa zdravšou alternatívou. Nika, pre ktorú je pečenie koníčkom, patrí práve k nim. „Pečenie, ako i varenie považujem za svoje hobby. Baví ma skúšať nové recepty a objavovať nové chute. Preto takmer nikdy nerobím tú istú vec dvakrát. Aj keď k pár osvedčeným sa vždy rada vraciam."
Ako nám prezradila, síce je zdravé stravovanie pre ňu základ, rada si pochutná aj na vlastných brownies či cheesecakes. „Inklinujem predovšetkým k zdravej strave a teda prirodzene vyhľadávam aj zdravú formu pečenia, napríklad vo forme surovej stravy. Až neskôr som sa dozvedela, že sa tento druh moderne nazýva raw. Výhodou je určite život bez zdravotných ťažkostí, energia a zdravá zeleninová či ovocná chuť bez chémie. Snažím sa nahradiť cukor medom, javorovým sirupom, agáve, ďatľami či iným sušeným ovocím.“
Pre našich čitateľov vybrala jeden nepečený a jeden pečený overený recept, oba sú jednoduché, rýchle a zaručene chutia výborne.
Škoricové palmiers
- 1 balík lístkového cesta
- 1/3 šálky cukru/ iného sladidla
- 2 lyžičky škorice
Cesto sa vyvaľká do obdĺžnika. Škoricu vmiešame do cukru a posypeme ním vrch cesta. Z dlhšej strany začneme cesto rolovať smerom k stredu, to isté urobíme aj z opačnej strany až kým sa nestretnú v strede. Ostrým nožom odrežeme 7–8 mm kúsky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme zapiecť pri 200°C na 10 minút.
Nepečená tortička s mangom
Na korpus:
- šálka namočených a na slnku presušených vlašských orechov
- šálka namočených a na slnku presušených mandlí
- 8 datlí namočených
- polovica vanilkového lusku
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
Na krém:
- šálka namočených kešu orechov
- 2 zrelé mangá
- šťava z dvoch citrónov
- 5PL agáve
- pol šálky kokosového oleja
- trocha citrónovej kôry
Všetky suroviny na korpus spracujeme vo food procesore a hmotu natlačíme do formy. Suroviny na krém v mixéri rozmixujeme na hladký krém a navrstvíme na koprus. Odložíme do chladničky, najlepšie cez noc. Vyberieme z chladničky na druhý deň, povrch ozdobíme podľa seba.
Fotky k receptom nájdete v našej fotogalérií.