Správy

Nový spôsob dopravy: V Topoľčanoch štartuje projekt zdieľaných e-kolobežiek

Mesto Topoľčany chce podporiť ekologickú mikromobilitu na území mesta zavedením systému zdieľaných e-kolobežiek.

Ilustračný obrázok k článku Nový spôsob dopravy: V Topoľčanoch štartuje projekt zdieľaných e-kolobežiek
Zdroj: Mesto Topoľčany

Mestské zastupiteľstvo schválilo Memorandum o spolupráci medzi TIER Mobility Slovakia a mestom Topoľčany, ktoré je predpokladom na začatie spolupráce a uvedenie systému zdieľaných kolobežiek do užívania. Memorandum rámcovo definuje podmienky spolupráce pri využívaní e-kolobežiek na území mesta.

Dostatočný počet

Mestské služby Topoľčany sú so spoločnosťou TIER v predzmluvných rokovaniach s ponukou stať sa ich miestnym operátorom.

„Našimi povinnosťami by bolo udržiavať e-kolobežky pripravené na stojiskách na použitie. Prevádzkovateľ prisľúbil dodanie dostatočného počtu e-kolobežiek a ich vhodné umiestnenie na schválených miestach,“ povedala primátorka Alexandra Gieciová.

E-kolobežky poskytujú možnosť rýchlej a dostupnej prepravy na kratšie trasy, čo sa podľa slov primátorky javí vzhľadom na rozlohu mesta Topoľčany ako ideálne riešenie.

Nepriamym benefitom je zníženie pohybu osobných automobilov na krátke trasy v rámci mesta a ich dosah na neúmerne vyťažené parkovacie miesta. Záujemca o prevádzkovanie zdieľaných e-kolobežiek prisľúbil dodanie nových a moderných zariadení s funkcionalitami, ktoré pomáhajú predchádzať problémovým situáciám. Ide najmä o vyhradenie zón, kde nebudú e-kolobežky aktívne, prípadne bude znížená ich maximálna rýchlosť.

Projekt už odštartoval

Projekt spúšťajú už v pondelok 24. apríla. „V meste bude cca 120 kusov kolobežiek, ktoré budú zaparkované na 20 stanovištiach, odparkovať ich však bude možné kdekoľvek na verejnom mieste, kde nebudú brániť premávke alebo pohybu chodcov,“ informuje mesto Topoľčany.

„V rámci mesta budú zóny (napr. námestie), kde nebude zrýchlenie aktívne, alebo bude obmedzená rýchlosť, napríklad v parkoch,“ dodáva radnica s tým, že cena za aktiváciu kolobežky bude 1 euro, každá ďalšia minúta jazdy bude stáť 0,22 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

🛴🛴Príďte si aj vy cestou z práce vyskúšať jazdu na e-kolobežke na námestí. ➡️ projekt spúšťame už v pondelok, na...

Posted by Mesto Topoľčany on Friday, April 21, 2023
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM