Správy

Hľadá sa dedina roka! O TITUL zabojuje aj obec z Nitrianskeho kraja

O titul Dedina roka zabojuje dvanásť obcí. Svoje želiezko v ohni bude mať aj Nitriansky kraj.

Ilustračný obrázok k článku Hľadá sa dedina roka! O TITUL zabojuje aj obec z Nitrianskeho kraja
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V 12. ročníku Dediny roka sa predstaví 12 slovenských obcí. O národné ocenenie a zviditeľnenie zabojujú Benkovce, Bzince pod Javorinou, Čičmany, Čierne, Gajary, Jakubova Voľa, Korňa, Necpaly, Rakovo, Spišské Tomášovce, Vinosady a Veľké Ripňany (okres Topoľčany).

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková s tým, že o víťazovi rozhodne odborná porota koncom augusta.

Otvorili sa verejnosti

Dedinu roka vyhlasuje ministerstvo životného prostredia a SAŽP od roku 2001. „Rád by som ocenil odvahu týchto 12 obcí, ktoré sa v tomto pre obce mimoriadne neľahkom období rozhodli zapojiť sa a otvoriť sa verejnosti. Vysoká inflácia, likvidačná cena energií a ďalšie krízy sa potrebujú vyvážiť niečím dobrým, ľudským, pozitívnym a účasť v Dedine roka tým nepochybne je,“ zdôraznil dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Prioritou je kvalita

Dedina roka je výnimočným priestorom na prezentáciu obcí, ktoré sa starajú nielen o svoje prostredie, ale aj o rozvoj vlastných tradícií a kultúry. V aktuálnom ročníku majú najsilnejšie zastúpenie obce zo Žilinského kraja, ktorých je päť, východ je zastúpený tromi a západ krajiny štyrmi obcami.

„Je ťažké prekonať posledný ročník, ktorý bol najúspešnejší z hľadiska počtu prihlásených dedín. Vnímam to tak, že v tomto roku bude prioritou kvalita, nie kvantita. Teším sa, čím originálnym a nezabudnuteľným prekvapia obce v teréne národnú hodnotiacu komisiu,“ konštatoval generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Samotná prezentácia dedín bude prebiehať od mája do júna, pričom je dôležité zostaviť originálny, zaujímavý a inšpiratívny program. Súčasťou by mali byť úspechy či výnimočnosť danej obce v oblasti kultúry, tvorivosti obyvateľov, tradícií, hospodárenia, starostlivosti o životné prostredie, budovania spoluprác komunít i nadväzovanie partnerstiev.

Laureát získa finančné i vecné dary a bude reprezentovať Slovensko v boji o Európsku cenu obnovy dediny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM