Zlatica Gregorová Samospráva

Zmodernizujú kultúrny dom: Horná Kráľová opeknie

Úrady v našom okrese využívajú možností na obnovu obcí. V najbližšej dobe sa tak stane aj v Hornej Kráľovej.

Ilustračný obrázok k článku Zmodernizujú kultúrny dom: Horná Kráľová opeknie
Foto: Zlatica Gregorová

Na revitalizácie je možné využiť rôzne podporné programy a granty. Tie pokryjú väčšiu časť finančných výdavkov.

Pomocnú ruku v tejto oblasti podáva Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. „Ministerstvo vnútra SR je riadiacim orgánom Operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý vypracovalo v spolupráci s partnerskými organizáciami. Pracovný tím rezortu vnútra vyrokoval na podporu reformy verejnej správy finančnú pomoc z Európskeho sociálneho fondu. V novom programovom období pre roky 2014–2020 je tak na čerpanie pripravených viac ako 335 miliónov eur,“ informuje web MŽP SR.

Ušetria náklady

Staršie budovy už potrebujú po rokoch osvieženie a najmä zefektívnenie vynaložených nákladov na ich prevádzku, keďže najmä energie a úniky tepla cez škáry v múroch niekoľkonásobne zvyšujú finančné výdavky prevádzkovateľov. Kto sa zapojil do výzvy, mal šancu získať nenávratný finančný príspevok, využiteľný na opravu požadovanej budovy. V Hornej Kráľovej sa rozhodli „zatepliť“ Dom kultúry.

Pomôže externá firma

Na piatom tohtoročnom zasadnutí Obecného zastupiteľstva v Hornej Kráľovej poslanci rokovali aj o tejto téme. Projekt „Zvýšenie efektívnosti a tepelnej ochrany Kultúrneho domu“ dostal zelenú a tak sa rozhodovalo o Zmluve na výberové konanie ohľadom zhotoviteľa stavebných prác. Obec sa rozhodla obstarávanie realizovať prostredníctvom externej firmy. Hodnota, ktorú obec zaplatí za vykonané verejné obstarávania je 1500 eur. Poslanci s návrhom súhlasili. V obci sa môžu tešiť na modernizáciu svojho kultúrneho stánku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM