Zlatica Gregorová Kultúra

Zlatá priadka opäť rozpálila divadelné dosky: Predstavenia uvidíte ešte pár dní

Po čase sa opäť naše mesto stáva dejiskom umenia. Po aprílovej Eseji a Cene Jána Johanidesa sa tentoraz predstavia tí najmenší, deti.

Ilustračný obrázok k článku Zlatá priadka opäť rozpálila divadelné dosky: Predstavenia uvidíte ešte pár dní
Foto: Zlatica Gregorová

Národné osvetové centrum Bratislava a Mestské kultúrne stredisko Šaľa usporiadali 47. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka 2018.

Celodennú náplň počas podujatia tvoria predovšetkým predstavenia našich a hosťujúcich divadelných súborov. V priestoroch domu kultúry potrvá do 27. mája 2018.

Aj z Českej republiky

V stredu 23. mája 2018 podujatie slávnostne otvoril primátor mesta šaľa Jozef Belický a potom už pódium patrilo najmenším umelcom. Účastníkmi sú tento raz divadelníci zo Starého Tekova, Trebišova, Voderadov, Námestova, ale aj z Prešova, Malaciek, Podkoníc, Popradu a ďalších miest a prišli aj zahraniční hostia z Českej republiky.

Postrehy na listoch Tálie

V rámci Zlatej priadky si okrem predstavení môžete pozrieť, či dokonca sa zúčastniť aj tvorivých dielní. „Každý deň popoludní sa budú stretávať deti z Fóra Zlatej priadky (žiaci zo základných škôl v Šali), ktoré tvoria detskú porotu a navrhujú Cenu detskej poroty. Festivalový denník Zlatej priadky Listy detskej Tálie uverejňuje každý deň postrehy a hodnotenia nielen odbornej poroty, ale aj hodnotenia detí z Fóra Zlatej priadky a návštevníkov súťaže a prehliadky,“ informujú organizátori.

Viacdňového podujatia sa zúčastní skoro dvadsiatka súborov. „Na 47. ročníku celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti bude súťažiť 15 detských divadelných súborov s najúspešnejšími inscenáciami. Na záver vystúpia ako hostia Zlatej priadky súbory z Českej republiky – Divadelný súbor HOP HOP zo ZUŠ v Ostrove s inscenáciou Kryšpín zmizel a Divadlo Vydýcháno zo ZUŠ v Liberci s inscenáciou Medvěd, který nebyl,“ informujú z Národného osvetového centra.

Zaujímavé workshopy

K dispozícii sú tu aj divadelné workshopy pre režisérov, seminaristov a vedúcich súborov a lektorov. V sobotu 26. mája 2018 sa účastníci dozvedia, kto z nich sa odbornej porote pozdával najviac a postúpi do Scénickej žatvy, ktorá sa uskutoční 29. 8. – 2. 9. 2018 v Martine.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM