Zlatica Gregorová Samospráva

Záujem o nájomné byty je enormný: Ako vidí primátor budúcnosť výstavby v Šali?

Len nedávno sa konalo slávnostné odovzdávanie nájomných bytov. Ich obyvatelia si kľúče prevzali koncom novembra 2019.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o nájomné byty je enormný: Ako vidí primátor budúcnosť výstavby v Šali?
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Dokončenie druhej etapy výstavby mestských nájomných bytov bolo udalosťou. Zúčastnili sa jej samotní nájomníci, primátor mesta Šaľa Jozef Belický, predstavitelia stavebnej firmy, Štátneho fondu rozvoja bývania, niektorí šalianski poslanci aj minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek. Primátor náš portál oboznámil s tým, kto si o nájomný byt môže zažiadať a či v budúcnosti v meste plánujú podobnú výstavbu.

Odliv mladých

Ako vlastne vznikol nápad budovať mestské nájomné byty? „Mesto Šaľa malo zhruba pred 15 rokmi asi o 5-tisíc obyvateľov viac ako teraz. Pohybujeme sa na hranici 22-tísíc obyvateľov. Už sme mali aj 27-tisíc obyvateľov. Odliv sa, podľa štatistík, týka najmä mladých ľudí. Tak skrsla myšlienka v predminulom volebnom období, že jeden z nástrojov, ako zastaviť odliv mladých rodín je, poskytnúť im bývanie," priblížil Jozef Belický.

Veľa žiadostí

Podľa šalianskeho primátora je veľkou výhodou fakt, že spolu s mestskými poslancami zrušili ustanovenie, že o byty sa môžu uchádzať výhradne Šaľania. „U nás sa o pobyt môže uchádzať ktokoľvek, kto chce v Šali bývať. Predtým sme mali málo žiadostí, pretože sa prideľoval približne jeden byt ročne. V momente, keď sme ohlásili výstavbu 150 bytov, žiadostí sme mali okolo 300. Nedávno sme odovzdali 150. byt a žiadostí máme stále 300,“ priblížil Jozef Belický.

Hlavným cieľom je, zvýšiť záujem o to, aby sa mladé rodiny nesťahovali do okolitých dedín, ale mali čo najlepšie podmienky na bývanie vo svojom meste. Primátor neskrýva radosť nad tým, že mesto má veľmi nízku mieru nezamestnanosti a dobré pracovné možnosti, čo tiež pomôže k zvýšenému záujmu o bývanie.

Podmienky

Žiadosť o nájomný byt si môže podať každý, kto spĺňa zákonné podmienky. Pri rozhodovaní je dôležitý celkový príjem rodiny, aby v radnici mali predstavu, či nájomné budú vedieť splácať. Budúci nájomca musí mať uhradené záväzky a nesmie vlastniť nehnuteľnosť. Nájom aj s energiami sa pohybuje od 120–330 eur. Mesačná platba za trojizbový byt predstavuje sumu 250 eur + energie.

Podľa Jozefa Belického je proces výstavby aj obstarávania enormne náročný. V Šali však mali dodávateľa, ktorý až do kúpy bytovky bol jej majiteľom, čo radnica považuje za ideálny stav. Po 20 rokoch si ľudia budú môcť tieto byty odkúpiť za zostatkovú cenu. Mesto v súvislosti s bytovkami ťaží pokuta vo výške 339-tisíc eur. Tú dostalo od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ktorému sa nepozdával spôsob výberu zhotoviteľa. Primátor mesta Šaľa vysvetlil: „Je nám veľmi ľúto, že aj keď za stavu, že sme to postavili za nula eur z vlastného rozpočtu, včas a v kvalite, boli sme nezmyselne pokutovaní. Podali sme žalobu a budeme čakať, ako súd rozhodne.“

Neodradia ich

A ako to vyzerá s ďalšími nájomnými bytmi v Šali? „Neodradí nás zastrašovanie ÚVO a chystáme sa na to, že ešte zaobstaráme ďalšie byty. Je tu priestor, máme ďalších 300 žiadateľov, je tu miesto, aby sme stabilizovali mladé rodiny. Ak to bude možné, najradšej by sme kúpili hotové byty, ak nie, zaobstaráme si dodávateľov. Nálada v meste aj v zastupiteľstve je taká, aby sme v tomto pokračovali,“ vyhlásil šaliansky primátor.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii uvidíte zábery z odovzdávania nájomných bytov v Šali.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

V Šali odovzdali nájomné byty: Ich obyvateľov pozdravil aj minister Érsek, FOTO
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM