Zlatica Gregorová Samospráva

Začína sa európska akcia: Môžete využiť bezplatné jazdy autobusom

Posledné roky zaznamenávame negatívne dôsledky ľudskej činnosti na našej zemeguli. Vzduch, ktorý dýchame, potrebuje očistnú kúru. Jedným z krokov na zlepšenie je aj zníženie počtu áut na cestách.

Ilustračný obrázok k článku Začína sa európska akcia: Môžete využiť bezplatné jazdy autobusom
Zdroj: Arriva

Nešetrným zaobchádzaním s odpadom aj rozmarným životným štýlom sme sa dopracovali k tomu, že dnes musíme vyvíjať rôzne aktivity na zlepšenie životného prostredia. K tomu má dopomôcť obmedzenie automobilov počas Európskeho týždňa mobility.

Európsky týždeň mobility

Ten sa koná každoročne, práve od 16. septembra do 22. septembra. Zapojených je viac ako dvadsiatka krajín, ktoré chcú prispieť k zvýšeniu kvality nášho životného prostredia. Aj Šaľa je príkladom toho, ako je potrebné čo najoperatívnejšie vyvíjať snahy o zlepšenie dopravnej situácie v meste, už i kvôli katastrofálnym dopravným zápcham. Vďaka nim sa do atmosféry dostane množstvo negatívnych splodín z výfukov áut. Ak dôjde k výstavbe obchvatu, mestu i jej obyvateľom by sa malo podstatne ľahšie dýchať. Zatiaľ sa vedenie mesta zapája do projektov, ktoré s ekológiou a dopravou súvisia a môžu ju zlepšiť. Aj u nás sa totiž uskutoční iniciatíva v rámci Európskeho týždňa mobility.

Inteligentné riešenia

Do kampane sa zapojila i dopravná spoločnosť, ktorá v našom meste prevádzkuje autobusovú dopravu. Tento piatok budete môcť cestovať bezplatne. „Spoločnosť Arriva pripravila pre deti, študentov i dospelých rôzne súťaže. Cestujúci vo viacerých mestách budú 22. septembra počas Dňa bez áut cestovať autobusmi mestskej dopravy zadarmo. Do akcie sa tento rok zapojili mestá Nové Zámky, Šurany, Štúrovo, Šaľa, Komárno, Levice, Šahy, Senica, Trnava, Hlohovec a Trebišov,“ informovali nás zo spoločnosti. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti, Lászlóa Ivana, usilujú o zavádzanie nových inteligentných riešení, ako napr. nový elektrobus, jazdiaci už nejaký čas v našom meste.

Aj Šaľania tak budú môcť prispieť k európskej aktivite za zvýšenie ochrany životného prostredia a tiež získať dobrý pocit. Napríklad aj tak, že svoje auto nechajú počas tohto týždňa odpočívať. Možno aj vy vysadnete na bicykel, či nasadnete na vlak, alebo spomínaný elektrobus.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM