Zlatica Gregorová Samospráva

Vzniká štúdia novej cyklotrasy: Z Diakoviec do Šale za prácou i relaxom

Výstavba trasy pre cyklistov patrí medzi veľké projekty. Po májovom otvorení už rokujú o jej ďalšom pokračovaní.

Ilustračný obrázok k článku Vzniká štúdia novej cyklotrasy: Z Diakoviec do Šale za prácou i relaxom
42
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Do šalianskeho chemického podniku denne dochádza množstvo obyvateľov nášho mesta. Keďže dopravná situácia je katastrofálna, ideálnym spôsobom, ako sa do práce dopraviť, je využiť vlastný bicykel. I to bol jeden z hlavných dôvodov, ako využiť krátku vzdialenosť bezmotorovo a odľahčiť premávku.

Budú pokračovať

Trasa bola dokončená a odovzdaná do užívania verejnosti v máji tohto roka. Jej celková dĺžka je  3,43 km a má vybudovaných 216 ks parkovacích miest pre bicykle. Celkové náklady na výstavbu cyklotrasy boli vo výške 1 187 216, 06 eur. Mesto získalo na projekt Nenávratný finančný príspevok vo výške 1 127 855, 26 eur. Zvyšok dofinancovalo 60 000 eurami. Po otvorení cyklotrasy primátor Šale Jozef Belický informoval, že by mala pokračovať ďalej.

Štúdia

„V týchto dňoch sa primátor Šale Jozef Belický a viceprimátor Šale Róbert Tölgyesi stretli so starostkou obce Diakovce Kristínou Jakócsovou, aby prediskutovali projektovú dokumentáciu a všetky potrebné povolenia. Momentálne je už hotová štúdia, ktorá stanovila trasu vedúcu do Diakoviec,“ informovala náš portál Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Mesto začalo s prípravou podkladov na vydanie územného rozhodnutia. Následne dôjde k stavebnému konaniu a bude potrebné získať aj finančné prostriedky. Podľa šalianskej hovorkyne chcú občania cyklotrasu do Diakoviec už dlhší čas.

„Mesto preto neváhalo a zobralo tento projekt ako svoju povinnosť. Šaľania ju budú môcť využiť napríklad pri návšteve termálneho kúpaliska v Diakovciach, alebo si budú môcť bezpečne prevetrať hlavu a odhodiť všetky starosti,“ uviedla Dajana Hanesová.

Šetrná doprava

Okrem toho, v Šali pracuje mnoho obyvateľov Diakoviec a viacerým z nich by sa zrejme ekologickejší spôsob dopravy páčil. Nehovoria o ušetrení financií za benzín alebo naftu a veľkým benefitom je aj zlepšenie zdravia občanov.

Ľady sa pohli

„Z Diakoviec do Šale prichádza mnoho ľudí, a to nielen za prácou, ale aj napríklad za relaxom do nášho nemocničného parku a lesoparku, prichádzajú za zábavou, záľubami, športom, či využívajú železničnú alebo autobusovú dopravu. Teší nás, že sa ľady pohli a táto cyklotrasa do Diakoviec je na dobrej ceste ako opäť Šaľanom zabezpečiť bezpečnejší a ekologickejší spôsob dopravy,“ doplnila hovorkyňa Mesta Šaľa.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z otvorenia šalianskej cyklotrasy.

Foto: ilustračné

Cyklotrasa  Šaľa- Duslo je otvorená: Poslúži zamestnancom aj rekreačným
42
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM