Zlatica Gregorová Samospráva

Vo Veči vytvoril čiernu skládku: Mužovi sa nevyhla pokuta, odpad odstránil na vlastné náklady

Zdravé životné prostredie je to, čo samosprávam väčšinou leží na srdci. Obyvatelia tiež majú možnosť zapájať sa do aktivít za záchranu prírody.

Ilustračný obrázok k článku Vo Veči vytvoril čiernu skládku: Mužovi sa nevyhla pokuta, odpad odstránil na vlastné náklady
Foto: Zlatica Gregorová

Otázka životného prostredia je stále stredobodom záujmu samospráv. Podľa posledného prieskumu Mesta Šaľa sa v rebríčku na piedestáli umiestnila nečistota v meste a verejný poriadok. Negatívne boli vyhodnotené čierne skládky v meste. Zamedziť im môže každý občan tým, že ju nebude zakladať a odpad odvezie tam, kam patrí – na zberný dvor. V Šali môžete legálne odovzdať nepotrebný komunálny či bioodpad, elektro aj druhotné suroviny.

Veľa možností

Nielen na jar, ale počas celého roka sa jednotlivci združujú a organizujú zbery odpadu. Rodiny si upracú vo svojich záhradách a aktivisti v okolí svojich bytoviek alebo na iných verejných priestranstvách. Každý má možnosť nahromadený odpad odviezť tam, kde je jeho miesto. Mestské aj obecné úrady vychádzajú v ústrety obyvateľom a to zberom nepotrebných vecí a BIO odpadu v určených termínoch, aby ich nemuseli odvážať na zberný dvor.

Čo však v prípade, keď sa niektorý z obyvateľov neunúva a vyrobí čiernu skládku odpadu tam, kde si zmyslí? Takto bezohľadne sa zachoval nedávno jeden občan v mestskej časti Veča, keď starý nepotrebný nábytok umiestnil rovno na malom priestranstve vedľa kontajnerov na odpad. Nielenže sa dopustil priestupku, navyše to nepôsobilo ani esteticky. Ten, kto sa takto zbavil viacerých kusov, bol pokutovaný príslušníkmi polície. Namiesto odvozu do zberného dvora vo Veči si pomohol takýmto spôsobom.

Pokuta aj odvoz

Ako informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, výsledkom bolo to, že dotyčný pán okrem pokuty zaplatil ešte aj odvoz vyhodeného materiálu zo svojho vrecka. Tak pochodí každý občan, ktorý založí nelegálnu skládku odpadu. Ak ho mesto nevypátra, je nútené odstrániť ho z vlastných peňazí. To sa však negatívne premietne do zvýšenia cien za odvoz odpadu obyvateľov mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM