Zlatica Gregorová Samospráva

Veča má moderné kontajnery: Radnica stále bojuje s čiernymi skládkami, FOTO

V druhej polovici tohto roka sa Mestu Šaľa podarilo začať s umiestňovaním nových smetiakov. Práce rozdelili do niekoľkých etáp.

Ilustračný obrázok k článku Veča má moderné kontajnery: Radnica stále bojuje s čiernymi skládkami, FOTO
3
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Momentálne radnica dokončila osádzanie vo Veči, na jar 2019 sa k slovu dostanú aj miesta v Šali.

Technické aj EKO vychytávky

I keď Večania prešli na moderný spôsob ukladania odpadu, ani to im nebráni znečisťovať ich okolie. Práve preto, aby viac smetné veľkokapacitné nádoby neboli terčom neporiadnych občanov a aby sídliská pôsobili estetickým dojmom, Večania získali tieto ekologické vychytávky. Kontajnery sú umiestnené sčasti pod zemou a umožňujú dokonca sledovanie ich naplnenosti pomocou aplikácie.

Udržať poriadok

Mesto Šaľa stál projekt Zmena systému zberu odpadov v meste Šaľa – časť Veča prostredníctvom systému polopodzemných kontajnerov dosť úsilia. Udržiavanie poriadku a racionálne delenie odpadu podľa druhu je už na samotných občanoch. Popri nových kontajneroch totiž stále rastú kopce odpadu, ktorý tam nemá čo robiť.

Ako informuje hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, garniže, police, sušiak na bielizeň a dokonca aj pletivo našli pracovníci mesta pri vyprázdňovaní nových kontajnerov. „Okrem toho, že tieto komodity do zmesového, ale ani do iného kontajnera nepatria, hrozí, že svojimi ostrými hranami prepichnú či inak poškodia vrecia kontajnerov. Je zjavné, že niektorí obyvatelia rodinných domov používajú aj „sídliskové kontajnery“ na nelegálne zbavovanie sa odpadu,“ konštatuje Erika Kollerová.

Nové smetné nádoby zredukovali aj počet tých pôvodných. Tým, že pojmú omnoho viac odpadu z 30. kusov sa zminimalizovalo na 17. Niektoré stojiská ostali na pôvodnom mieste, iné môžu slúžiť na parkovanie. Pracovníkov mesta však zaskočilo, že ľudia stále nechápu výhody nového zberu. „Niektorí obyvatelia majú stojisko na doterajšom mieste, iní sa musia prejsť o pár metrov ďalej. Nie všetci si ale dali tú námahu. Smeti jednoducho položili na miesto starých stojísk, kde mohli byť ďalšie parkovacie miesta. Zostali však zatarasené množstvom vyloženého odpadu,“ uviedla Erika Kollerová.

Čierne skládky

Podľa slov hovorkyne, mesto ešte tento odpad odstránilo, v budúcnosti však budú tieto miesta pod dozorom mestskej polície a potenciálny vývozca bude kvalifikovaný ako zakladateľ čiernej skládky. Ďalším problémom, súvisiacim s vývozom zmesového odpadu je bezohľadné parkovanie občanov tam, kde by stáť nemali. Smetiari tak majú problémy dostať sa k nádobám.

Dočasné zábrany

Ako vyhlásila Erika Kollerová: „Mesto sa preto rozhodlo dočasne umiestniť zábrany pri štyroch zo 17– tich stojísk. Ak chceme mať sídlisko čisté, je potrebné sprístupniť kontajnery pre ich vyprázdnenie. Termín vývozu nie je pevne stanovený, nakoľko sa odpad vyváža podľa naplnenosti zmesového či separovaného odpadu. Dopravné značenie bude pri týchto kritických stojiskách osadené akonáhle to počasie dovolí.“

Veča má moderné kontajnery: Radnica stále bojuje s čiernymi skládkami, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM