Zlatica Gregorová Rôzne

V šalianskej škole vypukol stavebný ruch: Študenti dostanú nové okná i dvere

Nitriansky samosprávny kraj má vo svojom portfóliu aj starostlivosť o vzdelávanie. Opravy robia počas leta, kedy sú budovy prázdne.

Ilustračný obrázok k článku V šalianskej škole vypukol stavebný ruch: Študenti dostanú nové okná i dvere
Zdroj: TASR

Aj pred tohtoročným letom sa v NSK rozhodli opraviť časť Spojenej školy v Šali, Nivy 2. Konkrétne ide o stavebné úpravy okien a vstupných dverí v športovej časti školy.

Okná & dvere

Ako uvádza Úrad pre verejné obstarávanie (UVO), „stavba pozostáva z návrhu a budúcej realizácie výmeny výplní otvorov v športovej časti školy (zlepšenie energetickej náročnosti budov). Pavilóny, ktoré škola má, boli postavené pred mnohými rokmi, v 70.-80. rokoch 20. stor. Aj preto už okná a dvere potrebovali renováciu. Do investovania sa teda pustil kraj.

Lepšie vlastnosti

V súčasnosti už existujú moderné okná aj dvere s tepelnoizolačnými vlastnosťami – plastové a tak budú v objekte osadené. „Účelom je teda zlepšenie tepelno – technických vlastností výplní otvorov. Existujúce výplňové konštrukcie otvorov nezodpovedajú súčasným normovým požiadavkám. Cieľom je zabezpečiť zvýšenie ich tepelnotechnickej kvality – zlepšiť hodnoty tepelných odporov a súčinitele prechodu tepla. Výmenou sa zvýši technická kvalita objektu (úspora energie), jej životnosť, zvyšujú estetickú hodnotu stavby, znižuje hlučnosť v interiéri a uľahčuje údržbu,“ uvádza ÚVO.

Keďže ide o rozsiahlu stavbu, predpokladaný termín ukončenia prác je november 2019. Podľa dostupných informácií sa kvôli doterajšiemu odkladaniu opráv v objekte znížila bezpečnosť stavieb a taktiež dochádzalo k veľkým únikom tepla. Po výmene a osadení nových okien aj dverí by mala škola vykazovať nižšie prevádzkové náklady. To sa prejaví najmä vo vykurovacom období počas užívania športovej časti školy.

"Po stavebných úpravách- výmene exteriérových výplní otvorov sa zvýši aj kvalita prevádzky na súčasnú úroveň požiadaviek na stavebno konštrukčné riešenie stavieb, hospodárenie s energiami, hygienu a estetiku,“ uvádza ÚVO.

Šesť uchádzačov

Nitriansky kraj kvôli stavebným prácam vyhlásil aj verejnú súťaž. Spomedzi 6 uchádzačov bude mať stavebné úpravy okien a vstupných dverí v škole pod palcom spoločnosť z Oravskej Polhory. Predpokladaná hodnota zákazky je 198 332,69 eur bez DPH.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM