Zlatica Gregorová Správy Samospráva

V Šali sčítali dopravu: Cez most prejde denne vyše 20 000 áut! FOTO

Každý Šaľan či Šaľanka dobre vie, ako vyzerá doprava v meste. Vnímať ju ako bezproblémovú, je nemysliteľné.

Ilustračný obrázok k článku V Šali sčítali dopravu: Cez most prejde denne vyše 20 000 áut! FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Prehustená premávka cez mesto sťažuje jazdu nielen domácim vodičom ale aj tým, čo cez Šaľu musia prechádzať. Kilometrové kolóny počas celého dňa nikomu na nálade nepridávajú. I z tohto dôvodu kompetentní zo šalianskej radnice pristúpili k tomu, aby sa dal vypracovať nový Dopravný generel.

Zastaraný generel

Ten doterajší bol už zastaraný a nezahŕňal súčasnú cestnú situáciu v meste. V novom dokumente by mala byť zahrnutá dynamická aj statická doprava. Aby v ňom boli všetky potrebné údaje, podkladom budú aj informácie, ktoré zaznamenávajú už namontované sčítače dopravy. Okrem nich na zapisovanie účastníkov cestnej premávky radnica pozvala študentov a dobrovoľníkov, ktorí tak mohli robiť manuálne a s finančnou odmenou. Napriek tejto ponuke sa mestu neprihlásilo dostatok zapisovačov a tak sa rozhodli pre radikálny krok.

Zapisovali úradníci

Údaje dostali na plecia samotní mestskí úradníci. Vo štvrtok 13. septembra 2018 ste od skorého rána 6.00 hod. do večera 19.00 hod. mohli popri cestných ťahoch spozorovať celkovo štyridsať ľudí v oranžových vestách s mobilnými telefónmi či perami v rukách.

Nevyužili ponuku

„Bohužiaľ, keď sme prosili o pomoc verejnosť, aby nám pomohli s rátaním áut, ktoré prejdú cez mesto, napriek finančnej odmene sa nám neprihlásili dostatočný počet dobrovoľníkov. Snažili sme sa motivovať aj študentov a to tak, že sme im ponúkli zdarma Estrádnu sálu a možnosť mať tam stužkový program. Tak sme sa rozhodli, že to urobíme pomocou svojich pracovných síl, " skonštatovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Perom aj cez mobil

Ako nám povedala Erika Kollerová, časť zamestnancov zapisovala ŠPZ – tky a časť zamestnancov sledovala dopravu cez mobilnú aplikáciu podľa druhu. Cesty sú očíslované a podľa toho, či išlo o osobné, nákladné auto, bicykel alebo autobus alebo motocykel, zapisovať klikne do mobilu. „Teraz podvečer je to už pohodička, ale o 15. do 16.00 hod. sme ledva stíhali zapisovať dopravu,“ konštatuje Erika Kollerová, ktorá dodala, že náročné to mali hlavne jej kolegovia, ktorí spisovali dopravu v okolí mosta, cez ktorý denne prejde okolo 20 000 áut.

FOTO, V Šali sčítali dopravu, cez most prejde denne vyše 20 000 áut!
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM