Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali budú riešiť žiadosť miestnej firmy: Schvália prenájom školského areálu?

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali sa bude schvaľovať návrh miestnej firmy. Chcú vybudovať skoro štyridsiatku bytov v areáli školy.

Ilustračný obrázok k článku V Šali budú riešiť žiadosť miestnej firmy: Schvália prenájom školského areálu?
Zdroj: TASR

Plánované byty by sa mali nachádzať na školskom pozemku. Nájmy, prenájmy a kúpy pozemkov v meste musia prechádzať schvaľovacími procesmi, pokiaľ sa týkajú tých mestských. Na stôl ich dostávajú mestskí poslanci, ktorí sa rozhodnú, či je to pre mesto výhodné alebo nie a či je všetko v súlade s pravidlami.

Byty v školskom areáli

prenájom pozemku vo vlastníctve mesta nedávno požiadala istá šalianska spoločnosť. Podľa dostupných materiálov je zrejmé, že ide o záhradu o výmere 1 814m2, zastavanú plochu a nádvorie o výmere 427 m2 a zastavanú plochu a nádvorie o výmere 230 m2. Dokumenty uvádzajú, že „spolu požadovaná výmera do nájmu je 2 471 m2, z toho 627 m2 zastavaných stavbou a 1799 m2 dočasne ako zariadenie staveniska.“

Uvedené pozemky, o ktoré má žiadateľ záujem v súvislosti s prenájmom sú súčasťou Kúpeľnej ulice v Šali. Spomínaná spoločnosť by na nich chcela vybudovať bytovku s 4 – 5 podlažiami, v ktorej by sa nachádzalo približne 30 – 36 bytových jednotiek. Súčasťou komplexu by mala byť aj parkovacia plocha. Háčik je však v tom, že záhradu spravuje Základná škola J. C. Hronského, ktorá ju aj plne využíva pre svoje potreby. Mesto Šaľa sa teda obrátilo na vedenie tejto školy, aby k veci zaujali stanovisko.

Podľa zverejnených informácií na sala.sk sa riaditeľka ZŠ J.C. Hronského v Šali Jarmila Husáriková vyjadrila v otázke prenájmu záporne. Uviedla, že „táto časť je od otvorenia školy v roku 1984 až po súčasnosť neoddeliteľnou súčasťou školského areálu. Žiaci, ktorí vyrastajú v mestskom prostredí, majú v tesnej blízkosti budovy školy vytvorený priestor na kontakt s prírodou.“ Riaditeľka Jarmila Husáriková tiež vo svojom postoji mestu Šaľa zdôraznila, že školskú záhradu vytvorili, zveľaďujú aj udržiavajú celé generácie žiakov aj učiteľov a využívajú ju ako učebňu v prírode.

Výučbový materiál

Využíva sa pri plnení osnov, v rámci ktorých škola kontaktuje žiakov s prírodou, rastlinami, živočíchmi, čerpá z nej výučbový materiál na biológiu, ekológiu,“ informuje riaditeľka. Okrem toho je tento pozemok v susedstve školského športového ihriska, pričom oba sú plne využívané a potrebné.

Poslanci rozhodnú

K uvedenej žiadosti sa vyjadrili členovia komisie školstva pri Mestskom zastupiteľstve v Šali a návrh prenajať pozemok mestu neodporučili. O tom, ako sa vec vyrieši, rozhodnú šalianski poslanci na svojom rokovaní 28. júna 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM