Zlatica Gregorová Kultúra

V Močenku nadviažu na archeologický výskum: Chcú nájsť základy kostola na Kalvárii

Vznikol v 9. storočí na návrší. Bol drevený a pomenovali ho po svätom Klimentovi.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku nadviažu na archeologický výskum: Chcú nájsť základy kostola na Kalvárii
Zdroj: TASR

Pôvodnú sakrálnu stavbu nahradila nová zo 14.storočia, ktorá však celkom spustla a tak ju bolo potrebné nahradiť novým svätostánkom. Pribudol tak ďalší kostol, ktorý Močenčania navštevujú aj v súčasnosti. Ten pochádza z 18. storočia.

Kostol sv. Klimenta

Stavba kostola sv. Klimenta, podľa informácií Rímskokatolíckej obce farnosť Močenok, „začala v roku 1761, keď bol biskupom Imrich Esterházi. Rozhodol sa vybudovať väčší kostol a na inom mieste, než boli predchádzajúce. Od roku 1763 na stavbu, pri ktorej bol použitý aj materiál z predchádzajúceho kostola, dohliadal biskup Ján Gustíni (Guzstényi). Dokončená bola v roku 1765 a vzápätí vysvätená.“

Pokročia vo výskume

Hľadať pozostatky z prvého dreveného kostola sv. Klimenta na Kalvárii v Močenku sa rozhodli na tamojšom obecnom úrade. Rozhodnutie uskutočniť archeologický výskum podporili aj archeológovia. V rokoch 2008 až 2013 sa konal archeologický výskum. Po čase, v októbri tohto roka, sa účastníci výskumu opäť zišli v priestoroch Obecného úradu v Močenku,aby sa porozprávali o nadväznosti acheologických prác, ktoré by chceli opäť uskutočniť.

Výsledky výskumu z rokov 2008 – 2013 predstavujú tehlové základy zvonice kostola približne z 15. storočia. Ako nám prezradil starosta Močenka Roman Urbánik, z doterajších poznatkov vydajú súhrnnú správu. V blízkej budúcnosti by chceli využiť aj georadarový prieskum.

Pohľadajú kovy

„Doteraz sa našli základy, avšak na inej strane, ako by sa mal (kostol, pozn. redakcie) pôvodne nachádzať. Najbližšie by archeológovia chceli využiť geofyzikálne prístroje na zistenie kovov v zemi,“ priblížil starosta Roman Urbánik.

Prieskum by tak mohol priniesť ďalšie zaujímavé fakty o existencii starobylej sakrálnej stavby na Kalvárii v Močenku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM