Zlatica Gregorová Samospráva

V Močenku doladili Komunitný plán: Plánujú vybudovať fit park a amfiteáter

Každé mesto či dedina poskytujúca sociálne služby svojim občanom musí mať v talóne kvalitne vypracovaný systém. Ten zohľadňuje, čo občania potrebujú.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku doladili Komunitný plán: Plánujú vybudovať fit park a amfiteáter
Foto: Zlatica Gregorová

Momentálne sa na takomto pláne pracuje aj v Šali prostredníctvom pracovných skupín.

Služby pre každého

Týkajú sa každého obyvateľa Močenku, ktorý využíva zdravotnícke, nákupné, vzdelávacie a ostatné služby i ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Komunitný plán sociálnych služieb obce Močenok na roky 2016 – 2021 si dáva za cieľ riadiť túto oblasť čo najefektívnejšie.

Zlepšovanie kvality

„Aj obec Močenok má záujem na permanentnom zlepšovaní kvality poskytovaných sociálnych služieb a vytváraní primeraných podmienok pre zodpovedajúcu kvalitu života všetkých generácií. Preto považuje trvalo udržateľný rozvoj za jeden zo základných pilierov rozvoja svojho územia, a to v súlade s Programom hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja obce a jeho územnoplánovacou dokumentáciou,“ uvádza obec.

Tí, ktorí najviac využívajú sociálne služby sú seniori (65 rokov a viac), zdravotne znevýhodnení občania, týrané a zanedbané deti ako aj neprispôsobiví jedinci. Ak obec všetky spomínané skupiny podchytí a spozná ich potreby, bude môcť vytvoriť čo najlepšie podmienky pre riešenie ich problémov a zvýšenie kvality života. Obec už uskutočnila aj dotazníkový prieskum. Zistili tak, čo sa obyvateľom páči a kde by mali kompetentní pridať.

Pre seniorov

Pre obyvateľov v nepriaznivej životnej situácii obec vybudovala Komunitné centrum. Svoje služby už naplno poskytuje. V obci funguje i niekoľko zariadení pre seniorov s opatrovateľskou službou aj poradenstvom. Zdravotne postihnutí majú tiež svoje zariadenie, kde o nich odborne postarané.

Ako je zrejmé z dokumentu, k hlavným strategickým cieľom socioplánu, patrí najmä zabezpečenie kvalitných služieb pre obyvateľov, kvalitná dopravná a občianska vybavenosť, vytvorenie priestoru na voľnočasové aktivity detí a mládeže a podpora občianskej vybavenosti.

Cyklotrasa aj fit park

Tu možno zaradiť výstavbu plánovanej cyklotrasy, ktorá by mala byť daná do užívania najneskôr do decembra 2020, prírastok detských ihrísk s termínom dokončenia december 2019 aj výstavbu fit parku pre seniorov, ktorý by mal byť ukončený do decembra 2020. K zaujímavým zámerom patrí vybudovanie amfiteátra. Dokončený by mal byť do decembra 2021. Miestna samospráva chce taktiež postupne zrekonštruovať miestne komunikácie, chodníky aj vystaviť nové nájomné byty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM