Zlatica Gregorová Kultúra

V marci odštartujú Expedičnú kameru: Do Šale pozývajú fanúšikov dobrodružstiev

Medzinárodný festival cestovateľských filmov opäť ponúkne nevšedné zážitky. Už desiaty rok prináša kvalitné filmy z domácej a zahraničnej produkcie.

Ilustračný obrázok k článku V marci odštartujú Expedičnú kameru: Do Šale pozývajú fanúšikov dobrodružstiev
45
Galéria

Šalianskemu publiku sa v priestoroch miestneho kina predstavia filmy zo Slovenska, Českej republiky, Veľkej Británie, Nového Zélandu, Švajčiarska a USA. Vo štvrtkový podvečer si vychutnáte atraktívnu prírodu na plátne, veľkolepé púštne výpravy, splavy po nebezpečných riekach a mnoho adrenalínových situácií. V kine si 21. marca 2019 od 18. hod. budete môcť pozrieť tieto filmy:

Expedičná kamera 2019

Mastsés od Miroslava Haluzu z Českejj republiky, 45 min.

Je dnes ešte vôbec možné zažiť ozajstné dobrodružstvo, tak ako za starých čias a len s papierovou mapou v ruke? Aké to je, keď sa otec s dcérou na vlastnú päsť vydajú na Peruánsko-brazílsku hranicu až do vnútra Amazónie ku kmeňu Matsés, čeliacemu tlaku civilizácie a ťažobných spoločností,“ informujú o filme organizátori Expedičnej kamery 2019.

Stumped od Cedara Wrighta a Taylor Keatinga z USA, 25 min.

Ako objasňujú usporiadatelia podujatia: „Maureen je lezkyňa. Býva v Colorade a miluje zvieratá, nezdravé jedlo a spanie v aute. A okrem toho má aj lezecký projekt. Chystá sa vyliezť cestu Days of Future Past obtiažnosti 8+ (UIAA). Lenže talent nie je všetko a Mo zisťuje, že na sebe bude musieť pracovať oveľa viac, než bola doteraz zvyknutá…“

Kašmír i slovenskí ultrabežci

Tupendeo od Hansa Ambühla/ Visual Impact GmbH zo Švajčiarska, 26 min.

Organizátori filmovej prehliadky o diele povedali: „Stephan Siegrist s parťákom Thomasom Senf sa vydávajú v roku 2015 na prvovýstup hory Tupendeo v oblasti Kašmíru v indických Himalájach. Nález lezeckého materiálu tesne pod vrcholom im odkrýva príbeh z expedície roku 1992. Miestne si len matne vybavujú akúsi tragickú udalosť – pre horolezcov Jonathana Bambera bol adrenalín denným chlebom a práve vrchol Tupendeo mal byť ďalší výzvou a ďalším zdolaným vrcholom. Lenže osud to chcel inak…“

Kroky na hrane od Viliama Bendíka zo Slovenska, 42 min.

„Behanie je moderné. Všetci beháme. Beháme pre radosť, aby sme schudli, aby sme boli najlepší. Boli ale doby, kedy bol beh formou úteku. Kto utiekol, prežil. Skupina slovenských ultrabežcov sa vydáva po stopách Rudolfa Vŕby a Alfreda Wetzlera, ktorí v roku 1944 utiekli z pekla koncentračného tábora v Osvienčime a absolvovali 170 km dlhú cestu do Žiliny, aby podali svedectvo o systematickom vyvražďovaní Židov…,“ opisujú stručne dej usporiadatelia Expedičnej kamery 2019.

Z Nového Zélandu a Veľkej Británie

Waiau-Toa Odyssey od Simona Waterhausa z Nového Zélandu, 13 min.

Jazdili sme na vodu s barely a gitarou. Na bicykli sme vozili brašne ťažké tak, že bicykel nešlo zdvihnúť do vlaku. Ale to už dnes neplatí. Viete, čo je to packraft? Je to nafukovacia loď, ktorá je ľahká tak, ju jednoducho zložíte a hodíte na chrbát. A viete, čo je to bikepacking? Moderné poňatie minimalistického cestovanie na bicykli. Partia troch dobrodruhov, jedného fotografa a filmára vyrazila na 300 km dlhú 6 dňový cestu bez akejkoľvek podpory…“

Divided od Lee Craigie, Rickieho Cottera z Veľkej Británie, 39 min.

„Z Kanady do Mexika môžete ísť pohodlne autom. Lenže je to 4 a pol tisíc kilometrov, takže je pohodlnejšie treba letieť. Rickie a Lee ale pôjdu na bicykli. Obe spája láska k cyklistike a v sedle bicykla už obe dve zažili všeličo. Tentokrát čelí riadnej výzve – pretekov Tour Divide naprieč Severnou Amerikou. Počas dlhej cesty si siahnu na ozajstné dno, ale nezastaví ich ani porcia kilometrov, ani bolesť, smútok a komáre, a dokonca ani strach zo zlyhania,“ uvádzajú organizátori.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť zábery z vlaňajšej súťaže Dominanty mesta Šaľa.

Foto: ilustračné

Vyhlásili víťazov súťaže Dominanty mesta Šaľa: Kto tentoraz zabodoval? FOTO
45
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM