Zlatica Gregorová Kultúra

V ľudovom dome ukázali svadobný obrad: Prišli aj remeselníci, FOTO

Kto navštívil Šaliansky jarmok, iste neobišiel ani Dom ľudového bývania. Počas hudobných vystúpení ste tam mohli zažiť neopakovateľné chvíle.

Ilustračný obrázok k článku V ľudovom dome ukázali svadobný obrad: Prišli aj remeselníci, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Počas dvoch dní 22. a 23. júna 2018 od poludnia až do večera sa v priestoroch historickej pamiatky odohrával zaujímavý program. Pracovníci Ponitrianskeho múzea tu zorganizovali spolu s lektorkou Veronikou Resöovou Tvorivé dni v Dome ľudového bývania. Návštevníci sa mohli pokochať fotografiami členov šalianskeho klubu Terra Wag aj historickým zariadením domu. V tom istom čase boli pre deti aj dospelých nachystané lektorky s tvorivými dielňami a činnosťami, ktoré ste si mohli aj osobne vyskúšať, napr.: enkaustiku – maľovanie voskom, tkanie, vytváranie slamených ošatiek, rokajlových srdiečok aj kreatívností z hliny i maľovanie na hodváb, kôrorezbu i perokresbu.

Spievali aj tancovali

V podvečer na nádvorí domu vystúpili Spevácky súbor Zlatomoravčianka a Folklórny súbor Inovec. Predviedli, ako to v minulosti vyzeralo v slovenskej dedine počas svadobného obradu. V sobotu 23. júna 2018 zase návštevníkov potešil Detský folklórny súbor Šaľanček.

Pracovníci Ponitrianskeho múzea sa snažia využívajú prednosti historickej budovy. Je zaujímavosťou v centre mesta Šaľa a tak aj vystúpenia ľudových súborov tu majú tú správnu vidiecku atmosféru s typickým nádvorím v lone prírody.

Ľudové zvyky aj koláče

„Chceli sme k Šalianskemu jarmoku aj my niečím prispieť. Chceli sme aj priviezť niektoré súbory, ktoré by do Domu ľudového bývania priniesli aj trošku ľudových zvykov. Tento rok to bolo čepčenie nevesty, čiže taká najdôležitejšia časť svadby a samozrejme, patrí k tomu aj pohostenie, takže ľudia si tu mohli ochutnať aj koláčiky,“ prezradil riaditeľ Ponitrianskeho múzea Anton Števko.

Svadobný obrad

Okrem Folklórneho súboru Inovec a ich ukážkou svadobného obradu sa návštevníkom predstavili aj členovia speváckej skupiny Zlatomoravčianka. Speváčky predstavili, ako sa kedysi spievalo na svadbách. „Okrem toho sú tu remeselníci, ktorí tu predvádzali svoje zručnosti a môžu si ich vyskúšať aj návštevníci,“ dodal riaditeľ Anton Števko.

V ľudovom dome ukázali svadobný obrad: Prišli aj remeselníci, FOTO
44
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM