Zlatica Gregorová Samospráva

V Krízovom centre v Šali oslávia 2. výročie: Pomáhajú aj podnikatelia a verejnosť

Súčasná neľahká doba prináša ľuďom aj situácie, kedy sa ocitnú bez prístrešia. Ak ostanú bez pomoci najbližších, dostávajú sa do ťažkostí.

Ilustračný obrázok k článku V Krízovom centre v Šali oslávia 2. výročie: Pomáhajú aj podnikatelia a verejnosť
Zdroj: Mesto Šaľa

O tých, ktorí potrebujú pomoc, napríklad aj preto, že stratili bývanie je v našom meste riadne postarané. Tieto aktivity má v rukách Organizácia sociálnej starostlivosti v Šali. Jedným zo zariadení, ktoré patria pod ich patronát je Krízové centrum s útulkom a nocľahárňou. Pod palcom ho má vedúci Peter Gomboš.

Pomocná ruka

Sociálne zariadenie poskytuje pomoc každému, kto to potrebuje. Okrem toho, že si klient bude mať kde zložiť hlavu, bude v čistom prostredí aj sa nasýti. V prípade núdze mu pracovníci centra poskytnú aj potrebné oblečenie. Ako pre náš portál pred časom povedal vedúci Peter Gomboš, každému klientovi poradia v sociálnej oblasti tak, aby si svoju nepriaznivú situáciu vedel človek čo najskôr vyriešiť a mohol sa zaradiť do bežného života. V šalianskom útulku klientov prechodne ubytujú maximálne na rok, potom by sa už mal vedieť o seba postarať klient sám. Onedlho budú oslavovať druhé výročie svojho vzniku.

„Začiatky neboli ľahké, celý pracovný kolektív bol skúšaný každodennými problémami s klientmi, ktorých bolo a je od začiatku viac než 40, všetci sú tu takmer denne ubytovaní. Mnohí klienti boli neprispôsobiví – buď si zvykli alebo odišli,“ vysvetľuje vedúci centra Peter Gomboš. O pár mesiacov neskôr, v roku 2017 pribudlo ďalšie sociálne zariadenie Nízkoprahové denné centrum. „Pracovníčky tohto úseku denne napomáhajú sociálne slabým občanom pri vybavovaní rôznych úradných záležitostí, lekárskych vyšetrení, sú nápomocní pri hľadaní si zamestnania alebo im podávajú jedlo, oblečenie,“ priblížil Gomboš.

Vďaka sponzorom

Jedlo majú zabezpečené každodenne sponzorsky a oblečením pomáhajú aj obyvatelia. Vďaka miestnym podnikom mohli mať ľudia bez domova uplynulé roky aj Vianoce so sviatočnou večerou,“ skonštatovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Nemajú dosah

„Táto práca nie je iba negatívna, ako si mnohí možno myslia. V zariadení je žiaľ, niekoľko jednotlivcov, ktorí dobré meno na verejnosti nerobia, ale pracuje sa aj s nimi. Potom je tu skupina ľudí bez domova, ktorá zariadenie nevyužíva a na nich žiaľ, dosah nemáme,“ dodal Gomboš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM