Zlatica Gregorová Kultúra

V domčeku budú parádne podujatia: Pozrite sa, čím vás potešia v júni

Pracovníci Ponitrianskeho múzea ponúknu opäť niečo nezvyčajné. Na prelome mája a júna 2018 sa šaliansky domček premení na hravé miesto.

Ilustračný obrázok k článku V domčeku budú parádne podujatia: Pozrite sa, čím vás potešia v júni
Foto: Zlatica Gregorová

Malých aj veľkých na nádvorí bude čakať kopa hračiek a niekoľko tradičných remeselníkov.

Najprv však historický objekt z roku 1831 čaká oslava Medzinárodného dňa múzeí s bohatým programom. V sobotu 19. mája 2018 tam nebude chýbať prehliadka expozícií domčeka s výstavou Maľovaný hodváb a šperk Gabriely Kodadovej aj kultúrny program so žiakmi šalianskej zušky, divadelného súboru Materinky a prídu aj strašidlá…

Hry pre každého

O niečo neskôr od 30. mája do 8. júna 2018 bude objekt patriť aktivite Zahrajme sa vonku a výstave hračiek.

Ako náš portál informovala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, „pôjde o interaktívny program, počas ktorého si každý môže bez ohľadu na vek zahrať hry, ktoré boli súčasťou detstva detí koncom 20. storočia, keď ešte počítače a mobil neboli samozrejmosťou. Program bude dopĺňať ukážka rôznych hračiek.“

Súčasťou tejto aktivity budú aj dva dni, vyhradené praktickým ukážkam a tvorivosti. Dňa 22. júna 2018 si od 12.00 do 19.00 hod. môžete pozrieť tvorbu členov Klubu výtvarníkov Terra Wag, tvorivú dielňu pre deti s možnosťou vyskúšať si modelovanie z hliny, enkaustiku, maľovanie na hodváb. Popoludnie od 15.- do 17.00 hod. si môžete vylepšiť návštevou domčeka so slamenou strechou, kde nájdete umelkyňu Elenu Lószi pri výrobe slamených ošatiek.

Svadobný obrad

V tento deň v čase od 14.00 do 17.00 hod. uvidíte aj ukážku výroby srdiečok z rokajlových korálikov s Andreou Csikósovou s možnosťou vyrobiť si vlastné. Ako uviedla Ľubica Packová – Zahradárová, už o 17.00 hod. sa môžete tešiť na vystúpenie Speváckeho súboru Zlatomoravčianka a Folklórneho súboru Inovec spojené s ukážkou svadobného obradu v minulosti.

Vystúpi Šaľanček

Na druhý deň, 23. júna 2018 sa podujatie začne od 12.00 hod. Až do 19.00 hod. uvidíte ukážky z tvorby členov Klubu výtvarníkov Terra Wag a taktiež bude návštevníkom k dispozícii tvorivá dielňa, pre deti a dospelých. Každý si bude môcť na vlastnej koži skúsiť prácu s hlinou, enkaustiku a namaľujete si možno aj hodvábnu šatku. Podučíte sa aj kreatívnemu patchworku. Spestrením bude vystúpenie našich najmenších umelcov, členov Folklórneho súboru Šaľanček o 16.00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM