Zlatica Gregorová Samospráva

Trnoveckí poslanci schvaľovali poplatky: Na rad prišli sociálne služby

S príchodom jesene do lavíc pravidelne zasadajú žiaci aj poslanci zastupiteľstiev. Rokujú o rôznych návrhoch, ktoré treba riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Trnoveckí poslanci schvaľovali poplatky: Na rad prišli sociálne služby
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V Trnovci nad Váhom sa nedávno konalo zasadnutie obecného zastupiteľstva. Poslanci rokovali aj o sociálnych otázkach. Výsledkom je úprava postupu a podmienok, podľa ktorých obec poskytuje odkázaným občanom služby. Schvaľovaním prešli aj sumy na ich úhradu.

Tri služby

Obec poskytuje „sociálne služby na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, nepriaznivého zdravotného stavu alebo z dôvodu dovŕšenia dôchodkového veku, ktorými sú opatrovateľská služba, donáška stravy a sociálna služba poskytovaná v zariadení opatrovateľskej služby," uvádza sa na obecnom webe.

Opatrovanie

Opatrovateľská služba je pre ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc inej osoby a človeku sa jej dostane priamo v jeho domove. Zabezpečuje ju obec prostredníctvom opatrovateľov v pracovné dni denne od 7.30 hod. do 15.30 hod. „Ak sa terénna opatrovateľská služba poskytuje bezodkladne bez vykonania posudkovej činnosti s úhradou vo výške ekonomicky oprávnených nákladov, úhrada za hodinu poskytovania opatrovateľskej služby sa stanovuje na sumu 3,90 eur," uvádza obec.

Obec poskytuje svojim občanom aj donášku stravy domov. Môžu o ňu požiadať dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí občania na základe žiadosti. Jedna donáška do domácnosti stojí 0,23 Eur.

V zariadení

Ďalšie sociálne služby môžu Trnovčania dostať aj v Zariadení opatrovateľskej služby. Jej zriaďovateľom je obec Trnovec nad Váhom. Aj o túto službu musí občan vopred požiadať. „Prijímateľ sociálnej služby platí v zariadení úhradu za: a) pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby, b) ubytovanie, c) stravovanie, d) iné činnosti, ak sa prijímateľ sociálnej služby s poskytovateľom sociálnej služby na ich poskytovaní dohodli,“ uvádza obec.

Dotácia na pobyt

Podľa zverejnených informácií z rokovania zastupiteľstva je celoročná sociálna pobytová služba pri stupni odkázanosti II -VI v sume 7 eur na deň, celkovo 210 eur mesačne. Ak ide o občana Trnovca nad Váhom, odkázaného na pomoc inej osoby, obec mu poskytuje dotáciu vo výške 100 eur na každý mesiac jeho pobytu v zariadení. Za ubytovanie v 2 alebo 3-lôžkovej miestnosti občan zaplatí 4 eurá na deň, čiže 120 eur mesačne.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z 5. ročníka vo varení leča vo Veči.

Foto: ilustračné

Večania navarili chutné lečo: Kto sa stal víťazom 5. ročníka súťaže? FOTO
27
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM