Zlatica Gregorová Iné športy

Trnovecké voltižérky vycestovali do Česka: Zobrali aj mladého koňa Constantina, FOTO

Zástupcovia trnoveckej voltíže sa pred časom vybrali zdolávať súperov a to k našim susedom. Práve tam sa konali preteky.

Ilustračný obrázok k článku Trnovecké voltižérky vycestovali do Česka: Zobrali aj mladého koňa Constantina, FOTO
3
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao

V českom žrebčíne v Tlumačove sa predstavili ešte pred začiatkom voltížnej sezóny. Vycestovali tam spolu s tvrdohlavým 6-ročným Constantinom. S týmto koňom sa predstavili staršie dievčatá z klubu Emka Dudonová, Emka Sýkorová, Zuzka Mikulová, Scarlet Špendlová, Sára Slámová a Bianka Ševčíková .

S mlaďochom

„Podujali sa na to s vedomím, že naše ostrieľané koníky Furioska a Pluta budú musieť prenechať menším detičkám, vyrazili s odhodlaním vypretekať mlaďocha,“ priblížila trénerka Vladimíra Lenčéšová. Dievčatá sú, napriek svojmu mladému veku, súčasťou veľmi dobrého kolektívu a stíhajú aj vychovávať mladého koňa, čo je dosť obtiažne.

Šikovný Constantin

Vladimíra Lenčéšová nášmu portálu prezradila: „Ako prvé nastupovali na štart mladšie deti iba s povinnou zostavou. Nakoľko sme nemohli deň pred samotným pretekom trénovať na súťažnom kruhu a Constantin bol prvýkrát sám na preteku bez stáda na ktoré je veľmi naviazaný, išli sme na štart s malou dušičkou. Nevedeli sme ako sa kôň zachová, či mu nebude prekážať tribúna, ktorú nikdy nevidel, hučiaca hudba a všetky neobvyklé podnety.“ Constantin však prekvapil a ukázal sa ako poslušný mladý pán. Dievčatá zacvičili veľmi pekné zostavy, čo sa odrazilo aj na ich umiestnení.

Výsledky

Scarlet Špendlová – strieborná medaila

Zuzana Mikulová – bronzová medaila

Sára Slámová – 6.miesto

Bianka Ševčíková – 10.miesto

Podľa trénerky Vladimíry, Bianka v trnoveckom klube cvičí len dva mesiace a nie je s koníkom dostatočne zladená, avšak je veľkou pomocou svojej skupine, ktorú dievčatá predvedú už na najbližších pretekoch v Šali. A je aj veľkou nádejou.

Pomohli mu

Na štart sa postavila aj Ema Sýkorová a Ema Dudonová v ťažkej kategórii JUNIOR. Povinné zostavy odcvičili pekne technicky, avšak nie úplne dokonale. Dali si poradiť od trénerky a voľné zostavy si upravili na ľahšiu verziu. „Emky obetovali svoje umiestnenie pre to, aby koňa vypretekali s ľahkými cvikmi a koník si zvykol na atmosféru pretekov a cítil sa pri tom komfortne s cvikmi, ktoré zvláda. Je dôležité mať dobrú partiu cvičencov, ktorí si uvedomujú, že aj takéto preteky musia absolvovať a obetovať dobrej príprave koňa svoje ambície,“ vysvetlila Vladimíra Lenčéšová. Ako trénerka objasnila, kôň by teraz pri ťažkých cvikoch mohol spanikáriť a stotožnil by sa s tým, že na pretekoch môže štrajkovať. Pomohli mu teda ľahkými prvkami.

Aj tak sa však podarilo Eme Dudonovej zacvičiť technicky najlepšiu voľnú zostavu preteku v kategórii junior. Po zrátaní známok s koňom, bola jej voľná zostava vyhodnotená ako druhá najlepšia so známkou 6,328 bodu. Hneď za ňou skončila tretia najlepšie hodnotená voľná zostava Emy Sýkorovej so známkou 6,030 bodu. Po skončení povinnej a voľnej zostavy si športovkyne uchmatli tieto pozície: Ema Sýkorová – 4.miesto a Ema Dudonová 6.miesto.

Opora

„V ťažkej konkurencii 20 cvičencov to bol výborný výsledok. Nás, však viac ako medaily, hrialo pri srdci, že sme boli spokojní s výkonom nášho Constantina, ktorý sa zachoval úplne fantasticky a dúfame, že bude takou istou oporou pre naše deti ako sú Plutík a Furiosko,“ doplnila Vladimíra Lenčéšová.

Trnovecké voltižérky vycestovali do Česka: Zobrali aj tvrdohlavého Constantina
3
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM