Zlatica Gregorová Správy

Téma šalianskej pohotovosti rezonuje: Ako to vidia na Ministerstve zdravotníctva?

Občania sú nespokojní, pretože nedostávajú zdravotnícke služby, akoby mali. Ambulantná pohotovostná služba pritom len nedávno rozbúrila šalianske vody.

Ilustračný obrázok k článku Téma šalianskej pohotovosti rezonuje: Ako to vidia na Ministerstve zdravotníctva?
Foto: Zlatica Gregorová

Po tom, čo v roku 2016 speli okolnosti k tomu, že šalianska pohotovosť možno zanikne, viacerí vyvinuli veľké úsilie, aby sa tak nestalo. Občania Šale Ministerstvu zdravotníctva SR adresovali petíciu za jej zachovanie. Rokovania rozbehol aj primátor Jozef Belický, ktorý kategoricky zamietol absenciu pohotovosti. Už len preto, že nemocnica v meste zanikla, bolo by nešťastnými riešením, keby Šaľania museli za rýchlym ošetrením cestovať do okolitých miest. Vášne sa upokojili a pohotovosť na svoje plecia prebral Nitriansky samosprávny kraj (NSK).

Ťažkosti

Zdravotnícku službu v Šali momentálne zabezpečuje Poliklinika Nitrianskeho samosprávneho kraja. Tú nájdete na Nemocničnej ulici. Po istom čase sa opäť objavujú ťažkosti s poskytovaním služby. Problémom je, že viacerí lekári vraj nemajú záujem ordinovať na pohotovosti kvôli zdravotnému stavu, psychickému aj fyzickému vyčerpaniu. Podľa vyjadrenia predsedu NSK Milana Belicu je celoslovenským problémom nedostatok mladých lekárov, ochotných slúžiť na pohotovosti. Na nedávnom rokovaní k téme šalianskej pohotovosti vystúpili krajskí poslanci Ján Greššo, Jozef Belický i Ildikó Kőrösi.

Podpísali zmluvy

Vyjadrila sa i doktorka Gabriela Juríková, zástupkyňa lekárov pohotovostnej služby v Šali. „Lekári sa chceli dohodnúť na jej rozpise v súlade so zákonom. 12 všeobecní lekári sa prihlásili a podpísali zmluvy s riaditeľom polikliniky Jordanovom – 5 lekárov sa služieb odmietlo zúčastniť,“ uviedla Gabriela Juríková na rokovaní NSK. Niekoľko služieb každý mesiac nebolo obsadených. Doktorka Juríková podotkla, že neexistuje žiaden zákonný dôvod, nezaradiť lekárov – nedobrovoľníkov do služieb APS.

Stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR

O stanovisko sme požiadali aj Ministerstvo zdravotníctva SR. „Organizátor ambulantnej pohotovostnej služby (APS) zabezpečuje samotný výkon prostredníctvom lekárov všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Keď organizátor APS nedokáže zabezpečiť ambulantnú pohotovostnú službu, oznámi to príslušnému VÚC. Následne VÚC vyhotoví rozpis zabezpečenia APS – v tomto prípade ide o povinnosť, ktorá sa týka všetkých poskytovateľov / lekárov všeobecnej ambulantnej starostlivosti. V takomto prípade sa teda poskytovanie ambulantnej pohotovostnej služby zabezpečuje podľa rozpisu VÚC," informuje Zuzana Eliášová z Ministerstva zdravotníctva SR.

Preverujú situáciu

"Pokiaľ ide o Nitriansky VÚC a zabezpečenie služieb APS v meste Šaľa – ministerstvo zdravotníctva na základe podnetu, ktorý sme zaevidovali, aktuálne preveruje situáciu. V prípade, ak sa preukáže a potvrdí, že VÚC nedodržal stanovený postup, MZ SR zváži ďalšie kroky,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM