Zlatica Gregorová Samospráva

Štatút polikliniky je skutočnosťou: NSK investuje finančné prostriedky

Na pondelkovom zasadaní zastupiteľstva v Nitre bol jedným z bodov rokovania i Návrh na zriadenie rozpočtovej organizácie šalianskej polikliniky.

Ilustračný obrázok k článku Štatút polikliniky je skutočnosťou: NSK investuje finančné prostriedky
Foto: Zlatica Gregorová

Konkrétne sa týkal horúcej témy – šalianskej polikliniky. Otázky zdravotníctva donedávna mestom rezonovali najviac. Podľa vyjadrení primátora mesta Šaľa Jozefa Belického, mesto sa snažilo o pridelenie štatútu tomuto zdravotníckemu zariadeniu a podnikalo všetky možné kroky k tomu, aby obyvatelia dostávali i naďalej svoju zdravotnícku starostlivosť.

Chod polikliniky zabezpečí NSK

V tejto veci bol oslovený Nitriansky samosprávny kraj, ako prevádzkovateľ šalianskej polikliniky. Netrvalo dlho a návrh na zriadenie štatútu bol predostrený poslancom NSK. Krajskí poslanci návrh schválili. Výsledkom rokovaní je zriadenie rozpočtovej organizácie NSK „Poliklinika Šaľa“ ako i schválenie Zriaďovacej listiny tejto rozpočtovej organizácie. Podľa informácií Nitrianskeho samosprávneho kraja, cena nehnuteľného majetku predstavuje celkovú hodnotu 1 766 922,42 eur a hnuteľného majetku NSK podľa prílohy k zriaďovacej listine v celkovej hodnote 1 299 963,42 eur, do správy rozpočtovej organizácie.

Starostlivosť pre 53 000 obyvateľov

„Vzhľadom k tomu, že v Meste Šaľa absentuje akékoľvek zdravotnícke zariadenie, Poliklinika Šaľa by zabezpečovala poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre spádovú oblasť cca 53 000 obyvateľov, teda je predpoklad, že zariadenie takéhoto typu má v takomto regióne opodstatnenie nielen z pohľadu verejného záujmu ale aj z pohľadu budúcich ekonomických ukazovateľov,“ píše sa vo schválenom návrhu.

Zaplnia celý objekt polikliniky

Schválením štatútu polikliniky sa NSK zaviazal využiť všetky priestory pre pacientov i administratívu, ako i ponúknuť miesta ďalším lekárom, ktorí aktuálne v objekte neordinujú. Tak, aby sa komplexne využila celá budova polikliniky. V objekte by podľa plánov nemala chýbať odberová ambulancia, Dom ošetrovateľskej starostlivosti, Hospic, verejná lekáreň, či výdajňa zdravotníckych pomôcok. V komplexe plánujú umiestniť pracovisko, kde pacientom poskytnú poradenstvo v sociálnej oblasti, doplnili by sa gastroslužby ako je napr.: kaviareň s občerstvením. Rozpočtová organizácia vznikne k 1. máju 2017. Dovtedy ešte musia vymenovať jej nového riaditeľa, ako i obsadiť ostatné pracovné pozície.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM