Zlatica Gregorová Rôzne

Šaliansky archív sprístupnia: Prežite Deň otvorených dverí v jeho útrobách

Tak, ako už po niekoľko rokov i teraz sa bude konať zaujímavé podujatie. Dni otvorených dverí budú tentoraz na tému osobné archívne dokumenty.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky archív sprístupnia: Prežite Deň otvorených dverí v jeho útrobách
Foto: Zlatica Gregorová

S čím všetkým sa archivári stretajú a ako to asi vyzeralo niekedy v 18. storočí, budete môcť zažiť na vlastnej koži. Dvojdňové podujatie sa uskutoční 8.- 9. júna 2017.

Súčasťou bude i prehliadka kaštieľa

Pracovníci Štátneho archívu v Nitre, pracovisko Archív Šaľa si pripravili hneď niekoľko lahôdok. O nich nám porozprávala riaditeľka archívu, Veronika Nováková: „Počas podujatia budú môcť návštevníci absolvovať prehliadku nášho kaštieľa so sprievodcom.“ V programe bude i vyhotovenie dokumentu o pôvode. „Ak budú mať návštevníci záujem, budú môcť získať dokument, aký sa vydával v 18. storočí. Na podklad takejto listiny, ktoré budeme mať už predtlačené, vpíšeme údaje návštevníka.Takéto dokumenty boli potrebné k vtedy, keď sa tu obyvateľ chcel usadiť.,“ informuje riaditeľka archívu, Veronika Nováková. Išlo o akési potvrdenie jeho dobrých mravov.

Inšpirovaní 18. storočím

A čo znamená vyhotovenie pritlačenej pečate? Riaditeľka Veronika Nováková hovorí, že „do polovice 19. storočia sa používali takéto pečate, ktoré si budú môcť návštevníci zhotoviť." K zaujímavým záležitostiam iste bude patriť písanie brkom. Takým, aké kedysi bežne využívali pisári, úradníci a pod. Podľa slov riaditeľky Archívu Šaľa si opäť podľa záujmu bude môcť ktokoľvek vyskúšať, že písanie brkom nebolo vôbec jednoduché. S písaním v dnešnej dobe sa už nedá ani porovnať. Pracovníci archívu tiež spojili históriu s modernou dobou a to v podobe skladania puzzle, na povrchu ktorého bude vyobrazený odfotený alebo naskenovaný archívny dokument.

K posledným aktívnym činnostiam bude patriť skladanie a ukladanie 25 archívnych škatúľ. „Záujemcom rozložíme archívne škatule. Jednotlivci, alebo skupiny, napr. z radov študentov ich budú musieť zložiť a uložiť do regálov v časovom limite," dodáva Veronika Nováková. Takto skladači získajú vedomosti o jednej z činností archivárov a precvičia si svoju zručnosť.

Dvere do šalianskeho kaštieľa budú otvorené nasledovne: vo štvrtok 8. 6. od 8.00 hod. do 18.00 hod. a v piatok 9. 6. 2017 bude otvorené od 8. 00 hod. do 16.00 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM