Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianski poslanci odklepli rozpočet: Mesto bude pokračovať v projektoch

Posledné rokovanie Mestského zastupiteľstva v Šali prinieslo aj schvaľovanie rozpočtu. S blížiacim sa záverom roka je čas na prípravu na ten ďalší.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski poslanci odklepli rozpočet: Mesto bude pokračovať v projektoch
Foto: Zlatica Gregorová

Zastupiteľstvo malo aj nostalgický charakter, nakoľko sa v súčasnom zložení poslanci pracovne stretli naposledy. Okrem toho rokovania prebiehali v nedávno zrekonštruovanej budove mestského úradu, v kongresovej sále. Ako informovala prítomných prednostka úradu Jana Nitrayová, ide o najdôležitejší finančný nástroj pre rok 2019 s výhľadom na roky 2020 a 2021.

Priority a východiská

Ako prednostka MsÚ Šaľa Jana Nitrayová uviedla, už na septembrovom zasadnutí mali poslanci možnosť nahliadnuť do priorít a východísk pre budúci rok. Na základe požiadaviek, ktoré vyplynuli z jednotlivých zložiek sa museli zosúladiť vo výdavkovej časti. Viacero aktivít, ktoré mesto začalo v tomto roku prechádza do toho budúceho. Podľa slov prednostky v roku 2018 schválili úver 850 – tisíc eur, z ktorého časť môže mesto presunúť aj na rok 2019.

Mesto sa snažilo naliať balík financií do každej oblasti, niektoré projekty začali v tomto roku a skončia v roku 2019, takže sú začlenené do budúcoročného rozpočtu.

Generel aj školy

Podľa rokovacích materiálov, v rámci kapitálových výdavkov sa počíta s investovaním do Dopravného generelu a to vo výške 85 000 eur, Zníženie energetickej náročnosti mestského úradu predstavuje sumu 200 000 eur. Rekonštrukcia večianskeho kultúrneho domu mesto bude stáť približne 630 000 eur a plánuje sa i modernizácia šalianskeho kulturáku. Súčasťou rozpočtu sú i viaceré investície do škôl a materských škôl.

Dlhy spadli

Sumár kapitálových výdavkov predstavuje čiastku 8 mil. eur. Čo sa príjmov týka, mesto do budúcoročného rozpočtu začlenilo mesto príjmy vo výške pribl. 27 mil. eur. Na rokovaní odznelo aj to, že dlhová zaťaženosť mesta je nižšia, čo iste pozitívne ovplyvní ďalšie možnosti na jeho rozvoj. Poslanci rozpočet jednohlasne schválili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM