Zlatica Gregorová Rôzne

Šaľanom tečie zakalená voda: Čo na to hovorí odborník?

S letným počasím sa čoraz viac obyvateľov sťažuje na zlú kvalitu pitnej vody. Problémy spôsobujú najmä rôzne usadeniny.

Ilustračný obrázok k článku Šaľanom tečie zakalená voda: Čo na to hovorí odborník?
Foto: Zlatica Gregorová

Prevažne, keď je teplo, majú ľudia problémy s vodou v ich bytoch či rodinných domoch. Časté polievanie záhrad a napúšťanie bazénov – to všetko má dopad na kvalitu vody. Čo za tým môže byť, sme zisťovali priamo u vedúceho a riaditeľa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s (ZsVS) z Odštepný Závod Galanta so sídlom v Šali Róberta Izsófa.

Nielen Šaľa

Po tom,čo sme ho informovali o dlhodobých problémoch, ktoré majú obyvatelia Šale so špinavou vodou, nám vec objasnil. „Toto nie je extra problém Šale, ale aj iných miest a krajín. Západoslovenská vodárenská spoločnosť nepredáva destilovanú vodu, ale takú, kde sa dejú rôzne procesy, napr. oxidačný, kde sa vylučuje mangán vo forme vločiek a tak vznikajú sedimenty,“ objasňuje Róbert Izsóf.

Malé odbery

Ak vám v čase letných horúčav vytečie do pohára zakalená voda, môžu za to aj malé odbery. Róbert Izsóf vidí azda najväčší problém v tom, že „kedysi boli odbery dimenzované. Teraz sa nedosahujú tieto hodnoty, odbery vody sú malé. V potrubí tak vzniká sedimentácia.“ Ak v istom momente niekto napúšťa vodu do záhradného bazéna, ďalšiemu sa v tej istej chvíli môže stať, že si napustí zakalenú vodu do pohára. Môžu za to opäť usadeniny, ktoré si dovtedy pokojne sedeli v potrubí a naraz sa tlakom vody dali do pohybu.

Ako nás informoval vedúci a riaditeľ Róbert Izsóf, vodári potrubia priebežne preplachujú. V prípade akútnej situácie tak robia priamo na mieste. V rámci opatrení pred takýmito situáciami, majú v pláne v tomto roku vymeniť potrubie na Šaľskej a Pionierskej ulici.

Rady od odborníka

Ak sú s kvalitou vody občania nespokojní, Robert Izsóf radí, čo urobiť. Najlepšie je zavolať na pohotovostnú službu v Šali na tel.č.: 031/ 7737666. Avšak vopred upozorňuje, volať môžu výlučne majitelia rodinných domov, ktorí majú problémy s vodou a to iba so studenou. ZsVS nerieši obyvateľov bytoviek, pretože tí sa v prípade problému musia obrátiť na ich domového správcu, ktorý im pomôže.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM