Zlatica Gregorová Kultúra

Šaľania si pripomenuli 74. výročie oslobodenia: Primátor s odkazom občanom, FOTO

Každé mesto či dedina má svoju históriu. Tá, ktorá je spätá s druhou svetovou vojnou, ťaží aj po desaťročiach.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania si pripomenuli 74. výročie oslobodenia: Primátor s odkazom občanom, FOTO
28
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

I v našom meste sa udiali smutné udalosti, ktoré priniesli svoje obete. Obyvatelia Šale sa museli brániť nadvláde nemeckého vojska a snažili sa vymaniť z jeho područia. Po útrapách, ktoré poznačili mnohé ľudské osudy a celé rodiny sa nakoniec podarilo vybojovať mier. Pamätná udalosť sa stala 31. marca 1945. I naše mesto za svoje oslobodenie vďačí maršalovi Sovietskeho zväzu – Rodionovi Jakovlevičovi Malinovskemu a jeho armáde.

Poklona osloboditeľom

V Šali si historický moment pripomenuli kladením vencov. Popoludní 28. marca 2019 sa vedenie mesta, poslanci Mestského zastupiteľstva, vedúci miestnych inštitúcií, vedenie Mládežníckeho parlamentu v Šali ako aj verejnosť prišli pokloniť pamiatke osloboditeľov.

Zanechali spúšť

Prítomných po odznení slovenskej hymny privítala pracovníčka MsÚ Šaľa Miloslava Bartíková. Po príhovore uviedla šalianskeho primátora Jozefa Belického, ktorý pri tejto príležitosti povedal pár slov: „31. marca, verím, že Šaľania prežívali zmiešané pocity. Ale z toho, že zajtra bude sloboda. Najstrašnejšia vojna v histórii ľudstva, tie najdômyselnejšie zbrane, ktorých obeťou sa stali nielen vojaci, bojujúci vo vojne, ale aj civilné obyvateľstvo bez rozdielu veku a pohlavia. Spúšť, ktorá zostala po nemeckých okupačných vojskách.“

Odkaz občanom

Primátor Jozef Belický vyjadril radosť nad tým, že si verejnosť prišla uctiť pamiatku osloboditeľov. Zároveň však vyjadril pohoršenie nad súčasnosťou, keď povedal „Neviem si vysvetliť situáciu v nedávnych voľbách. Ako môže v obci, ktorá bola vypálená nemeckou nacistickou armádou, zvíťaziť kandidát, ktorého sympatizanti hajlujúc pochodujú námestím, alebo tak činili ešte pred niekoľkými rokmi. Je to nemysliteľné a preto je dôležité, aby sme o hrôzach vojny hovorili s deťmi a možno aj dospelými susedmi.“

Malí speváci

Po príhovore primátora vystúpili aj členovia Detského speváckeho zboru pri ZUŠ Šaľa pod vedením Evy Izsákovej Bogárovej. Na záver pietnej spomienky malí zuškári zaspievali pieseň Na svete je detí, ako smetí.

Šaľania si pripomenuli 74. výročie oslobodenia: Primátor s odkazom občanom, FOTO
28
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM