Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľa chce opraviť kultúrny dom: Mesto by potrebovalo takmer 1,8 milióna eur

Rokovanie mestského zastupiteľstva sa týkalo aj informácií o budúcnosti ďalšej budovy. Primátor Belický informoval o súčasnom stave a plánoch.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa chce opraviť kultúrny dom: Mesto by potrebovalo takmer 1,8 milióna eur
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

O tom, že šaliansky kulturák má svoje najlepšie časy za sebou, vidno na prvý pohľad. Ošarpaná fasáda a zastaralý interiér pamätajú roky. Tak, ako aj každý iný objekt i tento potrebuje renováciu. Vedenie mesta už dávnejšie rozmýšľa o jeho oprave. Kultúrny dom s mnohými miestnosťami i veľkými sálami bude potrebovať väčšiu finančnú injekciu, aby vyhovoval moderným štandardom.

Spracúva sa

Šaliansky primátor poslancom uviedol, že projektová dokumentácia ohľadom Zníženia energetickej náročnosti Kultúrneho domu Šaľa je už v štádiu vypracovávania.

Okrem toho, mestu schválili aj Nenávratný finančný príspevok vo výške 800-tisíc eur. I tak sa však bude musieť poobzerať po ďalšom zdroji financií. Spomínaný príspevok totiž nevystačí na kompletnú prerábku.

Kompletná oprava

Primátor Jozef Belický už dávnejšie informoval, že v rámci opráv by bolo vhodné vymeniť aj sedačky a osviežiť vnútrajšok objektu. Podľa Dajany Hanesovej z Mestského úradu Šaľa „časti, ktorú je možné urobiť samostatne a to strechu, fasádu a pochôdzne plochy boli dohromady ocenené na približne 2 mil. eur, mesto ich ale vysúťažilo za 1,6 mil. eur.“ Získaná dotácia je teda polovicou potrebnej sumy a rovnakú čiastku 800-tisíc eur by malo doložiť mesto.

Celková suma, potrebná na opravu kinosály, rekonštrukciu vstupného priestoru a estrádnej sály, by mala byť vo výške 1 mil. eur. Na septembrovom zastupiteľstve budú poslanci riešiť aj to, či mesto v budúcoročnom rozpočte vyčlení finančné prostriedky na rekonštrukciu Kultúrneho domu v Šali.

,,Verím tomu, že sa nám podarí získať podporu poslancov a že Kultúrny dom v Šali zrekonštruujeme. Mesto, by v tejto fáze ale muselo doložiť takmer 1,8 mil. eur a to nás ešte do budúcnosti bude čakať oprava bábkovej sály, šatní a kancelárskych priestorov,“ do­plnil primátor Šale Jozef Belický pre sala.sk.

Vo fotogalérii uvidíte súčasný pohľad na budovu bývalej šalianskej nemocnice.

Foto: ilustračné

Riaditeľ polikliniky Boris Jordanov: Neistá budúcnosť nemocnice, FOTO
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM