Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľa chce nadviazať novú družbu: Horúcim kandidátom je srbské mesto, FOTO

Medzinárodné spolupráce miest a obcí prinášajú veľa pozitív. Zahraniční partneri sa obohacujú navzájom v rôznych oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa chce nadviazať novú družbu: Horúcim kandidátom je srbské mesto, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Medzi družobné mestá Šale patrí maďarské Oroszlány, český Telč, fínske Kuhmo i ukrajinský Mogiľov – Podoľskij i poľské Końskie. V blízkej budúcnosti by sa ich počet mal opäť rozšíriť. Obojstranný záujem prejavilo vedenie srbskej Báčskej Palanky.

Na návšteve

Veľvyslanec Srbska Momčilo Babić bol už aj hosťom tohtoročného Šalianskeho jarmoku. Okrem návštevy s primátorom Jozefom Belickým spriadali plány na spoluprácu. Nedávno do srbského mesta zavítal spolu so svojim zástupcom Róbertom Tölgyesim.

Pre občanov

„Táto návšteva bola spojená s oslavami, nakoľko 23. októbra 2019 Srbi oslavujú Deň oslobodenia od fašizmu. Pri tejto príležitosti robia aj slávnostné podujatia ako je zasadnutie Mestského zastupiteľstva a udeľovanie ocenení, ale aj verejné aktivity pre občanov,“ priblížila Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Podľa vyjadrení Jozefa Belického by spolupráca bola prínosom. Ako povedal pre sala.sk.: „Boli sme tu prvýkrát a zistili sme, že je to očarujúce mesto, cez ktoré preteká Dunaj, čo veľmi ovplyvňuje život, rovnako ako v Šali Váh. Okrem toho je to hraničné mesto s Chorvátskom a čo nás spája je hlavne to, že tu žije veľa Slovákov.“

Tak, ako aj naše mesto, i náš budúci vojvodinský partner má nadviazaných viacero družobných vzťahov a to s Liptovským Mikulášom a Považskou Bystricou ako aj so Slovinskom, Bosnou a Hercegovinou, Kosovom a Maďarskom.

V centre

Mesto, sídliace na brehu Dunaja, patrí medzi jedno z najzápadnejších v Srbskej republike. Prechádza cez neho významný diaľničný ťah Novi Sad – Ilok – Osijek. Báčska Palanka má 25 000 obyvateľov. Mesto patrí s Hložanmi a Báčskym Petrovcom k centrám slovenskej menšiny, žijúcej v Srbsku.

V Báčskej Palanke nemajú sídliská a aj štátne usporiadanie je rozdielne oproti nám. Aj kvôli tomu, podľa šalianskej hovorkyne, k podpisu zmluvy zatiaľ neprišlo. Odsúhlasiť ju totiž musí vláda Srbska.

,,Týchto priateľských ľudí pozveme aj my teraz na futbalový turnaj, ktorý organizuje Mestská polícia v Šali. Ak všetko dobre pôjde, tak budúci rok počas Šalianskych slávností by sme v Šali mohli podpísať zmluvu o spolupráci,“ do­plnil primátor Šale.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z návštevy Báčskej Palanky.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Šaľa chce nadviazať novú družbu: Horúcim kandidátom je Báčska Palanka, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM