Zlatica Gregorová Správy Samospráva

Šaľa a jej partnerské mestá: Spolupráca trvá už takmer 40 rokov!

Býva dobrým zvykom nadviazať spoluprácu s mestami v iných krajinách. Obce a mestá sa tak majú možnosť spoznávať z rôznych uhlov.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa a jej partnerské mestá: Spolupráca trvá už takmer 40 rokov!
Zdroj: Dnes24.sk

Či už z oblasti komunálnej politiky, spoznávania historických a kultúrnych pamiatok a najmä kvôli výmene skúseností a upevňovaniu vzájomných partnerských vzťahov medzi obcami a mestami sú tieto spolupráce obojstranne obohacujúce.

Mesto Šaľa má takýchto vzácnych partnerských miest hneď niekoľko. Vzťahy sa zástupcom mesta darí udržiavať už niekoľko desaťročí.

Partnerské mestá Šale:

  • Kuhmo vo Fínsku
  • Telč v Českej republike
  • Oroszlány v Maďarsku
  • Konskie v Poľsku
  • Mogiľov – Podoľskij v Ukrajine

„Prvú spoluprácu nadviazalo naše mesto s fínskym Kuhmo a to už v roku 1977. Neskôr boli zástupcami miest podpísané partnerské zmluvy s maďarským Oroszlány v roku 1993 a v roku 2004 vznikla spolupráca s poľským Konskie. Všetky hore uvedené mestá ešte i v súčasnosti aktívne spolupracujú s našim mestom“, povedala pre náš portál hovorkyňa mesta Šaľa Alexandra Szabová.

Čo sa návštevnosti týka, najčastejšie sú vzájomné partnerské návštevy medzi Šaľou a maďarským Oroszlány. Konajú sa pri rôznych príležitostiach.

„Stretnutia Slovákov, žijúcich v Maďarsku. Už viackrát maďarské partnerské mesto zorganizovalo Banícky deň so športovo – zábavným programom. Naposledy sme uskutočnili návštevu do spomínaného Oroszlány, kde vycestovali učiteľky materských škôl v meste“, dodáva Alexandra Szabová.

Spoznali tamojší školský systém, mali možnosť dozvedieť sa všetko, čo ich zaujímalo. V rámci partnerstva k nám recipročne zavítali učitelia z Oroszlány. V oblasti školstva plánujú zrealizovať viacero nápadov, okrem Maďarska spolupracovať v oblasti školstva i s ostatnými partnerskými mestami.

„Zo spoločných akcií môžeme spomenúť podujatie pri príležitosti výročia Mestskej polície, na ktorom bol ocenený i náčelník Madari Csaba, hlavný policajný radca Krajského riaditeľstva polície Komárom- Esztergom a vedúci policajnej stanice Polície Oroszlány. Organizoval sa tiež lyžiarsky tábor v Oroszlány pre deti v minulom roku. Taktiež bol od 30.7. – 6.8. 2015 zorganizovaný tábor pre deti z Ukrajiny, ktoré k nám prišli zo zničených oblastí. Vďaka sponzorom bolo o nich dobre postarané. Účastníkmi tábora boli deti od 4 – 16 rokov“, povedala Alexandra Szabová.

Partnerské spolupráce medzi mestami sú príkladom, ako sa dá dobre spolupracovať s ľuďmi rôznych národností, povolaní a kultúry.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM