Zlatica Gregorová Samospráva

S lesoparkom postupujú: Mesto Šaľa už je nájomcom pozemkov

Vlani sa zrodila myšlienka zriadenia oddychovej zóny v oblasti pri Váhu. S prvotným nápadom prišli členovia OZ Petra Bošňáka.

Ilustračný obrázok k článku S lesoparkom postupujú: Mesto Šaľa už je nájomcom pozemkov
Foto: Zlatica Gregorová

Vo veci sa usilovne napreduje. Spomínané občianske združenie v Šali urobilo, za roky svojej existencie, už mnoho. Stav životného prostredia ako aj vzťah obyvateľov k svojmu okoliu jeho členom leží na srdci. Okrem pravidelných brigád a množstva EKO akcií stoja aj za novými nápadmi. Napríklad aj za tým, ako zo zanedbaných kútov mesta vytvoriť príjemné prostredie. Aktuálne sa zaoberajú vybudovaním lesoparku pri šalianskej pláži.

Spoločné dielo

Ako sa vyjadrila predsedkyňa OZ Petra Bošňáka a zároveň mestská poslankyňa Gabriela Lacková, radi by tu spolu s mestom vytvorili relaxačnú zónu so všetkým, čo k tomu patrí. V medzihrádzovom priestore by mal vzniknúť lesopark s oddychovou zónou, kde by si návštevníci areálu mohli v pokoji posedieť, pokochať sa okolitou prírodou aj si zašportovať.

Podľa informácií zo šalianskej radnice „mestský úrad má záujem revitalizáciou vytvoriť atraktívnu oddychovú časť mesta v medzihrádzovom priestore a to vybudovaním osvetlenia resp. jeho rekonštrukciou a dobudovaním nového, ako aj zrekonštruovaním a vybudovaním nových chodníkov, osadenie herných prvkov pre deti a mládež a úpravu lesného porastu v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi v oblasti životného prostredia a lesného hospodárstva.“

Podpísali zmluvu

Po uvedení návrhu do rokovania MsZ v Šali ho miestni poslanci následne aj schválili. Stalo sa tak v lete minulého roka. Nakoľko pozemky, kde by mal budúci lesopark vzniknúť, patria Pozemkovému spoločenstvu Urbariát Šaľa, mesto sa so spoločenstvom skontaktovalo a prišlo k vzájomnej dohode.

Zmluvu o prenájme predmetných lesných pozemkov a ornej pôdy uzatvorili obe strany koncom minulého roka. Ako je v dokumente uvedené, celkovo pôjde o prenájom 85 029 m2 na dobu 15 rokov.„Zmluvné strany sa výslovne dohodli na cene nájmu vo výške 1000 eur / rok za celú výmeru.“

Pomôžu aj staršie mapy

Ako poslankyňa Gabriela Lacková dodala, onedlho sa stretnú s projektantom ohľadom vizuálu lesoparku. Podarilo sa im získať staré – pôvodné projekty tejto oblasti a tak im dobre poslúžia. V prvej fáze prípravných prác by chceli vyčistiť betónové chodníky. Pomôcť by im v tom mali mechanizmy. S prácami by chceli začať ešte počas februára 2018.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM