Zlatica Gregorová Samospráva

Problém so šalianskou pohotovosťou pokračuje: NSK uvažuje o sankciách lekárom

Lekári, odmietajúci výkon služby v poliklinike, budú musieť počítať s dôsledkami. Predseda NSK Milan Belica tak reaguje na ich neochotu spolupracovať.

Ilustračný obrázok k článku Problém so šalianskou pohotovosťou pokračuje: NSK uvažuje o sankciách lekárom
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Problém sa ťahá už od minulého roka, pretože lekári sa nevedia dohodnúť na tom, kto má na pohotovosti vykonávať služby. Zabezpečovala ich iba časť lekárov, zvyšní sa odvolávali na svoj vysoký vek a únavu z práce. Lekár NSK Ľubomír Ševčík ich preto do rozpisu služieb nezaraďoval. „Ak by si niekto vynucoval, aby lekár, ktorý má vekové ohraničenie alebo má zdravotné problémy a nepodpísal dobrovoľnú zmluvu, poskytoval túto starostlivosť, tak by to nebolo v súlade so zákonom. Ja nikoho nemôžem nútiť,“ skonštatoval Ševčík pred časom.

Všetci v rozpise

Podľa Gabriely Juríkovej, ktorá zastupovala všeobecných lekárov dobrovoľne slúžiacich na pohotovosti, sa situácia v šalianskej poliklinike stále viac vyhrocovala. Lekári boli podľa jej slov vyčerpaní a uvažovali nad tým, že ukončia poskytovanie zdravotnej služby v APS. Medzičasom NSK odobral krajskému lekárovi kompetenciu rozpisovať služby lekárov na pohotovosti a momentálne ju vykonáva vedúca odboru zdravotníctva na Úrade NSK Beáta Šedíková. Do rozpisu služieb v APS sa tak dostávajú všetci lekári v šalianskej poliklinike.

Podľa predsedu NSK nie je dobré, keď lekári pre spory medzi sebou ohrozujú fungovanie pohotovosti. „Je to na škodu veci. Lebo ak budeme súťažiť, že kto má toho Čierneho Petra, tak poškodený môže byť nakoniec občan, pretože ministerstvo zdravotníctva napokon môže zrušiť pohotovostnú službu. Ja osobne by som bol z toho nešťastný, takže dúfam, že sa to nestane,“ skonštatoval Belica.       

Sankcie lekárom

Podľa jeho slov sú podľa zákona povinní slúžiť na APS lekári bez ohľadu na vek či pracovnú vyťaženosť. Tých, čo tak neurobia, bude kraj sankcionovať. „Mne iné ani nezostane, iba uložiť sankciu, konkrétne finančný postih. Samozrejme, že príslušný lekár sa môže odvolať, ale ja musím rešpektovať zákon. Okrem toho lekári majú aj možnosť, že si za seba v prípade potreby môžu zabezpečiť náhradu. Majú šancu zavolať kolegovi, ktorý má, samozrejme, príslušné oprávnenie, aby ich zastúpil. Vtedy nemôžeme uložiť sankciu, lebo služba v APS bola zabezpečená,“ vysvetlil Belica.

Podľa krajského poslanca a zároveň primátora Šale Jozefa Belického nie je mysliteľné, aby časť lekárov argumentovala svojím vekom a zdravotným stavom pri neochote odpracovať si služby na pohotovosti.

Bez pardonu

„Tu nejde o tých, či chcú, alebo nechcú zabezpečovať služby, nejde o zmluvy, či o vzťah k NSK. Tu ide o to, či sa občanovi dostane pohotovostná služba, alebo nie. Ak pohotovosť chceme, tak potom majú lekári povinnosť vykonávať služby tak, ako im to prikazuje zákon. Bez pardonu musí byť každý zaradený do zoznamu služieb. Ja neriešim, či sankcie niečo vyriešia, alebo nie. Upozorňujem na to, že podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti lekári jednoducho majú povinnosť nastúpiť do služby v APS,“ zdôraznil Jozef Belický.

V našej FOTOGALÉRII si môžete pozrieť, ako v roku 2017 vyzeral nemocničný park a šalianska poliklinika pred rekonštrukciou.

Foto: ilustračné

Problém so šalianskou pohotovosťou pokračuje: NSK uvažuje o sankciách lekárom
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM