Zlatica Gregorová Samospráva

Prieskum medzi obyvateľmi Šale: Aká vládne spokojnosť v kultúre a bývaní?

Pred nedávnom Mesto Šaľa zorganizovalo verejný prieskum. My sa dnes pozrieme na výsledky v oblasti kultúry a bývania.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum medzi obyvateľmi Šale: Aká vládne spokojnosť v kultúre a bývaní?
Foto: Zlatica Gregorová

Obyvatelia Šale sa mohli vyjadriť k tomu, ako sú spokojní alebo nespokojní s kultúrou v meste, podmienkami na bývanie, či zdravotnou alebo sociálnou starostlivosťou. Účelom zisťovania je prehľad o poskytovaných službách, celkovej mienke občanov a ako podklad pre program rozvoja mesta Šaľa. My sa dnes pozrieme na oblasť kultúry a bývania. Prieskum prebiehal v apríli až máji tohto roka.

Oblasť kultúry

Výsledky prieskumu poslúžia k „Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na roky 2015–2020. Do prieskumu sa zapojilo celkom 478 respondentov, z celkového počtu obyvateľov nad 15 rokov 19115 (stav k 15.06.2017), čo predstavuje 2,50 %. Z celkového počtu respondentov sa do prieskumu zapojilo viac žien (73,8%) ako mužov. V rámci vekovej štruktúry respondentov sa do prieskumu zapojili najmä respondenti vo veku 34 –45 rokov (49,58%) a 26–35 rokov (24,48%),“ informuje mestský web.

Do vyplnenia online alebo osobne doručeného dotazníka sa zapojilo približne 26 % mužov a 74 % žien vo veku od pätnásť do šesťdesiatšesť rokov a viac. S ponukou kultúrnych podujatí a aktivít v meste Šaľa je podľa zistených informácií spokojných asi 30 % respondentov, zatiaľ čo čiastočne spokojných je skoro 59%. Podujatia kultúrneho charakteru navštevuje podľa výsledkov dotazníka 77, 41 % respondentov, ak ich zaujmú. Zo žánrov uprednostňujú hudbu, tanec a divadlo, ktoré si môžu pozrieť v exteriéri.

Oblasť bývania

Do tohto dotazníka prispelo svojimi názormi približne 28% mužov a 72% žien. Viac ako polovica respondentov uviedla dĺžku bývania v konkrétnej časti Šale – 25 rokov. Podľa zistení má 77% vyjadrených Šaľanov pracovisko priamo v meste. S podmienkami svojho mesta je skôr spokojných približne 59% opýtaných a skôr nespokojných je približne 26%. Najviac nespokojnosti Šaľanov vyplýva v oblasti dopravy a parkovania, spokojní sú so vzdelávacími zariadeniami.

V každej obci, či meste je čo zlepšovať. Vďaka vyjadreniam občanov v prieskumoch sa dá oveľa ľahšie napredovať v danom odvetví. Nabudúce sa pozrieme na názory obyvateľov v ďalších oblastiach, súvisiacich so životom v meste.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM