Zlatica Gregorová Kultúra

Príďte sa očariť svetom vianočných pohľadníc: V domčeku uvidíte RETRO kúsky

Historický skvost v našom meste bude mať aj počas zimných mesiacov čo ponúknuť. Dom ľudového bývania neďaleko šalianskej radnice poteší výstavou.

Ilustračný obrázok k článku Príďte sa očariť svetom vianočných pohľadníc: V domčeku uvidíte RETRO kúsky
Foto: Zlatica Gregorová

Typickou súčasťou prichádzajúcich sviatkov sú pohľadnice. I napriek modernej dobe a množstvu elektronických prístrojov pretrvalo písanie vianočných a novoročných pozdravov vlastnou rukou. Dávny zvyk jedného anglického obchodníka z 19. storočia – písať a posielať pohľadnice a klasické pozdravy, pretrval dodnes.

Písané rukou

Mladí ľudia idú s dobou a väčšinou posielajú elektronické pohľadnice alebo len esemesky. Mnoho ľudí však aj dnes tvrdí, že len ručne písaný pozdrav je ten najúprimnejší a tak sa každoročne vyberú hľadať tie najkrajšie papierové kúsky pre svojho adresáta. Okrem ručne písaného textu, pozdrav poteší dušu aj často aj veľmi pekným vianočným motívom a je malým umeleckým dielom.

Výstava vianočných pohľadníc

Kto má chuť pozrieť si, ako kedysi pozdravy vyzerali, môže sa zastaviť v šalianskom domčeku a nadýchať sa nostalgickej predvianočnej atmosféry. Ponitrianske múzeum a lektorka Domu ľudového bývania Veronika Röseövá pre návštevníkov pripravili Výstavu rôznych druhov vianočných pohľadníc z čias, keď to bol masovo využívaný druh komunikácie.

Lektorka Veronika Röseövá nášmu portálu prezradila, že pôjde o špecialitu pre zasielačov pozdravov. Ako lektorka Veronika potvrdila:„V dom­čeku budeme mať nainštalovanú takpovediac retro výstavu, ktorou sa deti potešia a uvidia možno niečo neznáme a tí starší si zase zaspomínajú. Ide o súkromnú zbierku jednej Šalianky, ktorá nám venovala viacero pohľadníc.“

Rôzne motívy

Podľa slov Veroniky výstava pozostáva z množstva pohľadníc s vianočnou alebo zimnou tematikou. Je na nich ľudový motív, zátišie, zimná krajinka a samozrejme, typické vianočné motívy. Vianočné pohľadnice si môžete pozrieť od 5. do 20. decembra 2018 od utorka do soboty od 12.30 – 15.30 hod.

Ako bude domček otvorený?

Počas vianočných sviatkov bude Dom ľudového bývania otvorený nasledovne: 20. decembra 2018 v čase od 9.00 do 12.00, od 27. do 29. decembra 2018 od 9.00 do 17.00 hod. a od 2. do 5. januára 2019 bude otvorené od 9.00 do 17.00 hod. Zatvorené bude od 21. do 26. decembra 2018, od 30. decembra do 1. januára 2019 a od 6. do 7. januára 2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM