Zlatica Gregorová Samospráva

Poslanci riešili budúcnosť Krízového centra v Šali: Nájdu vhodný kompromis?

Októbrové zasadnutie mestského zastupiteľstva sa nieslo v napätej atmosfére. Dôležitým bodom rokovania boli ľudia bez domova.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci riešili budúcnosť Krízového centra v Šali: Nájdu vhodný kompromis?
14
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

V Krízovom centre bola prednedávnom kontrola, ktorej výsledky predniesla hlavná kontrolórka mesta Šaľa Alžbeta Sedliačiková. Na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Šali 24. októbra 2019 kontrolórka uviedla: „Z rozpočtu mesta prišlo medziročne k zvýšeniu príspevkov z rozpočtu mesta, ktorá predstavuje navýšenie o 48% oproti minulému roku. Záverom bolo konštatované, že pri kontrole boli verejné prostriedky použité v súlade so spôsobom určenia, ale aj skutočnosť, že došlo k prekročeniu výdavkov nad rámec schváleného rozpočtu.“

Hlavný problém vidí mesto v prekračovaní kapacity lôžok. Radnica chce situáciu riešiť pred prichádzajúcou zimou. Primátor Jozef Belický na rokovaní uviedol, že kontrolu inicioval on, kvôli zmapovaniu financovania centra.

Ako ďalej?

Kontrola ukázala, že nie je možné, že priestory z prostriedkov, ktoré sú dotáciami pre túto službu, nemôžeme zrekonštruovať. Priestory som osobne navštívil a napriek všetkému si myslím, že tieto služby by mohli byť poskytované aj v oveľa kvalitnejších priestoroch a na inej báze z hľadiska vybavenia.“ Podľa primátora nie je možné nasporiť financie na rekonštrukciu a teda sa budú musieť rozhodnúť, čo ďalej.

K téme vystúpil vedúci centra a zároveň poslanec Peter Gomboš, ktorý uviedol námietky voči kontrolným zisteniam. Najviac sa ho dotklo uvádzanie prekročenia kapacity postelí, pričom uviedol, že aj keď bude musieť porušiť nejaký predpis, radšej zachráni ľudský život a nenechá človeka bez domova v zime na ulici.

„Vzal by si niekto z vás na svedomie život, či zdravie človeka, ktorý by zostal vonku na zime, len preto, že prevádzkový predpis nášho zariadenia určuje kapacitu 17 lôžok? Boli sme radi, že sme v danom čase zachránili život,“ uviedol Peter Gomboš.

Sľúbené

Okrem toho, vedúci centra uviedol, že už od apríla 2017 pravidelne upozorňovali na potrebu opráv v budove, aby sa znížili energetické náklady. V budove kedysi bola kotolňa a dielne. Dávno vraj mali sľúbenú rekonštrukciu 16 kusov 60-ročných okien, ktoré mali byť vymenené za plastové ako aj nové dvere. V budove sú, podľa Petra Gomboša, aj ďalšie nedostatky, ktoré by bolo potrebné odstrániť.

Sťahovanie či opravy?

Do rozpravy vstúpili aj niekoľkí poslanci, ktorí poznajú pracovnú aj osobnú zainteresovanosť vedúceho zariadenia aj význam inštitúcie pre mesto. Vyjadrili jednoznačný súhlas s tým, aby Krízové centrum v Šali vyvíjalo svoju činnosť aj naďalej. Podľa nich potrebné urobiť všetko pre jeho ďalšie fungovanie. V najbližšom období sa tak v meste bude riešiť to, či sa nocľaháreň presťahuje alebo riadne zrekonštruuje.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z pomocných prác šalianskych bezdomovcov.

Foto: ilustračné

Šalianski bezdomovci pomáhali futbalu: Brigádou môžu získať prácu, FOTO
14
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM