Zlatica Gregorová Rôzne Správy

Pomáhajú Šali rásť: Členovia Občianskeho združenia Petra Bošňáka pripravujú novinky

Už roky sa snažia, aby ich mesto vyzeralo pekne a aby sa v ňom všetci cítili príjemne. Aj preto založili občianske združenie OZ Petra Bošňáka.

Ilustračný obrázok k článku Pomáhajú Šali rásť: Členovia Občianskeho združenia Petra Bošňáka pripravujú novinky
Foto: Zlatica Gregorová

Nadväzujú na posolstvo jedného zo zakladateľov šalianskeho nemocničného parku Petra Bošňáka. Združenie je pomenované práve po ňom, zanietenom ochrancovi prírody.

Peter Bošňák bol profesorom biológie a dlhoročným riaditeľom gymnázia v Šali. Je známe, že sa mu podarilo zachrániť množstvo vzácnych stromov pred výrubom a práve z uvedeného dôvodu je dnes Šaľa pekným zeleným mestom… Týmto smerom sú členovia združenia najviac orientovaní a ochrana prírody je to, čo ich najviac napĺňa. Aby bolo mesto plné zelene, ale i atrakcií, ktoré rozprúdia turizmus v meste.

Nemocničný park je ich srdcovou záležitosťou

Veria, že do parku, ktorý nedávno prešiel vďaka mestu viacerými pozitívnymi zmenami, prilákajú miestnych. Kto pozná toto miesto pri šalianskej nemocnici ten už vie, že v poslednej dobe tam pribudli rôzne atrakcie pre deti, plánujú tam malú ZOO, ktorá už má vybudovaný svoj areál. Pribudli i drevené stoly s lavicami na príjemné trávenie voľných chvíľ. Dobrovoľníci z OZ Petra Bošňáka sa tiež pravidelne starajú o kvetinové záhony pri kostole, či v parku pri čajovni, neváhajú zbaviť neporiadku brehy pri Váhu.

“Našou hlavnou náplňou je ochrana a zazeleňovanie nášho mesta. Zároveň hľadáme v meste atraktívne prvky, zaujímavosti, na ktoré chceme poukázať. Vytvoriť podmienky pre vznik turistických atrakcií a ukázať, že v Šali je čo vidieť,“ informuje Gabriela Lacková, predsedkyňa OZ Petra Bošňáka a poslankyňa MsZ v Šali.

Spolupráca s OZ Šaľa – Tvoje mesto

OZ Petra Bošňáka veľmi dobre a často spolupracuje s daľším šalianskym občianskym združením Šaľa – Tvoje mesto. Spolu zorganizovali napríklad množstvo brigád a podujatí pri čistení a zveľaďovaní mesta, ako aj pri udržiavaní a čistení lesoparku pri Váhu.

Čo plánujú v najbližšom období?

„Chceme naďalej pokračovať v našich aktivitách. K nim patrí naďalej nemocničný park. V ňom sú teraz už hracie prvky pre deti. Obrátili sa na nás dospelí s požiadavkou, vytvoriť niečo v tomto areáli i pre nich. V zadnej časti by sme chceli vytvoriť relaxačnú oázu, kde by si dobre oddýchli. Samozrejmosťou je ochrana vzácnych drevín. Tu plánujeme osádzať keramické tabuľky s označením druhov drevín. I takýmto spôsobom sa ľudia dozvedia o stromoch, čo možno ani netušili,“ dopĺňa predsedkyňa OZ Petra Bošňáka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM