Zlatica Gregorová Krimi

Policajti opäť označujú bicykle: Syntetickú DNA má na nich už asi dvesto ľudí

I keď sa zásoby označujúcej látky dávnejšie minuli, opäť získali ďalšie. Príslušníci MsP Šaľa tak pokračujú v tejto činnosti.

Ilustračný obrázok k článku Policajti opäť označujú bicykle: Syntetickú DNA má na nich už asi dvesto ľudí
Foto: Zlatica Gregorová

Ide o ochranný prvok v podobe emulzie, ktorou je možné označiť akýkoľvek predmet. Ten tak získa jedinečnú ochranu tvorenú tisíckou mikrobodov, v ktorých je laserom vyryté špecifické PIN číslo produktu.

Nepredajné

Po zaschnutí je značku vidieť pod ultrafialovým svetlom a špeciálnymi prístrojmi je možné prečítať PIN produktu, a tým predmet identifikovať. Nanášanie emulzie na bicykle realizuje v Šali mestská polícia (MsP), ktorá ich okrem toho označuje aj nálepkou s nápisom SelectaDNA. „Tá upozorňuje, že je zbytočné predmet kradnúť, pretože označené veci nie je možné predať,“ vysvetlil náčelník MsP v Šali Peter Krokavec.

Ako Peter Krokavec doplnil, dopyt po označovaní bicyklov nakoniec prevýšil možnosti mestskej polície. Zakúpené množstvo látky, ktorou sa bicykle označujú, sa koncom minulého roka minulo.

Značenie pokračuje

„V uplynulých týždňoch sa však sezóna bicyklov rozbehla naplno a ľudia sa opäť zaujímajú o možnosť označenia svojho bicykla. Aj vďaka spoločnosti PPZ system, ktorá zabezpečila pre potreby MsP ďalšie zásoby tejto látky, označovanie bicyklov pokračuje. Každý, kto má záujem, môže kontaktovať MsP,“ dodal Krokavec.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM