Zlatica Gregorová Kultúra

Podoby dreva Mikuláša Lánga: Prírodný materiál ho sprevádza celý život, FOTO

Rodák z Nových Zámkov teraz žije o niečo bližšie k Šali, v Trnovci nad Váhom. Je známy veľkou trpezlivosťou aj úctou k drevu.

Ilustračný obrázok k článku Podoby dreva Mikuláša Lánga: Prírodný materiál ho sprevádza celý život, FOTO
23
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Ako mladíkovi mu učarovala práca s drevom a tomu zostal nadlho verný. Venoval sa mu aj profesijne a to ako technik v nábytkárskom podniku, sídliacom v Galante. Neskôr bol konštruktérom aj návrhárom nábytku.

Úspešné návrhy

Mikuláš Láng, podľa vlastných slov, stál za mnohými návrhmi interiérového vybavenia slávnostných siení, zasadačiek ako napr. v galantskej nemocnici, okresnom národnom výbore alebo aj Kultúrnom osvetovom stredisku v Galante. Z profesie sa stala celoživotná láska. Po odchode na dôchodok sa začal drevu začal venovať z druhej strany a to vlastnoručným opracovaním. Spod jeho rúk vyšli mnohé zaujímavé predmety, ktoré si nájdu svojho adresáta i v modernej dobe. Drevo zaujme v každej dobe nielen v okrasnej, ale aj úžitkovej forme.

Vlani autor získal na výstave v Dubnici nad Váhom Čestné uznanie spomedzi amatérskych tvorcov. Začiatkom tohto roka mal autorskú výstavu v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. Aktuálne vystavuje iba časť svojich výtvorov, ktoré môžete vidieť v priestoroch Kultúrneho strediska Večierka v Šali.

Podoby dreva

Autorská výstava Mikuláša Lánga „Podoby dreva“ potrvá do 12. apríla 2019. Plejádu drevených nádob, šperkov aj originálnych diel si môžete pozrieť v pracovných dňoch od 9.00 do 17.00 hod.

Podoby dreva Mikuláša Lánga: Prírodný materiál ho sprevádza celý život, FOTO
23
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM