Zlatica Gregorová Samospráva

Piatakom zo Šale sa darilo: Testovanie žiakov dopadlo úspešne

Koncom minulého roka sa konalo celoslovenské testovanie žiakov základných škôl. Uskutočnil ho Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Piatakom zo Šale sa darilo: Testovanie žiakov dopadlo úspešne
Foto: Zlatica Gregorová

Do testovania vedomostí bolo zapojených 201 piatakov zo ZŠ a MŠ Bernolákova, ZŠ J. Hollého, ZŠ a MŠ J. Murgaša, ZŠ J.C. Hronského, ZŠ a MŠ P. Pázmánya. Pozrite sa na to, ako si počínali žiaci z týchto šalianskych základiek.

Jazyky a matematika

Žiaci boli skúšaní zo slovenského jazyka a literatúry, maďarského jazyka a literatúry a matematiky. V celoslovenskom merítku žiaci dosiahli priemerne vyše 60% percent úspešnosti a to v slovenskom jazyku a matematike, v maďarskom jazyku a literatúre prekonali hranicu 50% . A ako dopadli šalianski žiaci?

„Žiaci ZŠ s MŠ J. Murgaša absolvovali uvedené testovanie elektronickou formou, výhodou ktorého je okamžitá spätná väzba žiakovi o predbežných výsledkoch po absolvovaní testov. Všetky školy dosiahli vyšší priemer z vyučovacieho jazyka a ZŠ s MŠ Bernolákova nižší priemer z matematiky v porovnaní s celoslovenským priemerom. Cieľom testovania piatakov je monitorovanie ich vedomostí a zručností, získanie objektívnych informácií o ich výkone pri vstupe na 2. stupeň ZŠ ako aj poskytnutie spätnej väzby školám o pripravenosti žiakov na prechod z primárneho na nižšie stredné vzdelávanie,“u­vádza mestský web,sala. sk.

NÁZOV ŠKOLY ÚSPEŠNOSŤ ŠKOLY V %
  Slovenský jazyk Matematika Maďarský jazyk
ZŠ s MŠ Bernolákova 65,8 57,6 -------
ZŠ J. Hollého 63,7 67,6  
ZŠ s MŠ J. Murgaša 63,9 66,6  
ZŠ J.C. Hronského 65,2 68  
ZŠ Ľ. Štúra 71,0 75,3  
ZŠ s MŠ P. Pázmánya ------- 78,1 72,5

Z uvedených výsledkov testov vyplýva, že spomedzi šalianskych základných škol najlepšími matematikmi sú žiaci ZŠ s MŠ P. Pázmánya s 78,1 % . Žiaci zo ZŠ Ľ. Štúra svojimi výsledkami v slovenskom jazyku a literatúre dokázali, že ich škola nesie to správne pomenovanie po známom pedagógovi a jazykovedcovi Ľ. Štúrovi. Získali 71 % úspešnosť v tomto predmete. Maďarský jazyk a literatúru zastupovala ZŠ s MŠ P. Pázmánya s úspešnosťou­ 72,5%.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Šaľa
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM