Michaela Gálová Rôzne

Okolie Váhu sa opäť mení na smetisko

Obyvateľov mesta čaká pri prechádzke na viacerých miestach v okolí Váhu nemilé prekvapenie. Radosť z pohľadu na prebúdzajúcu sa jarnú prírodu im totiž marí obrovské množstvo odpadkov, ktoré sa nachádzajú všade, kam len ľudské oko dohliadne.

Príroda slúži všetkým a je tu pre všetkých. To, ako sa s ňou zaobchádza, je však na zamyslenie. Nie všetci si ju totiž dokážu vážiť a vidieť v nej niečo viac ako len „skládku odpadov“, na ktorú sa ju už na viacerých miestach podarilo premeniť.

Keďže medzihrádzové priestory sú cudzie pozemky, ktoré nepatria mestu, mnoho nezodpovedných ľudí sa k nim správa s väčšou neúctou. Polícia v tomto okolí zasahuje najmä pri zistení, že sa tam dejú činnosti v rozpore s právnymi normami. Najčastejšie je to pri znečisťovaní priestorov bezdomovcami alebo zberateľmi železného šrotu. No nielen títo občania mesta sa na znečisťovaní prírody podieľajú. Záclony, topánky, kufre, hračky, náradie či kvetináče – to je len malá hŕstka „krajších zaujímavostí“, na ktoré môže človek pri prechádzke naraziť. No sú tam aj také, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie, a to úlomky skla z rozbitých fliaš, hrdzavé klince či drôty. Väčšina obyvateľov mesta sa však k tejto problematike stavia zodpovedne.

Zabrániť odhadzovaniu odpadkov sa dá rôznymi spôsobmi. Prevenciou znečisťovania prírody je predovšetkým všímavosť ostatných občanov, pretože hliadky mestskej polície nemôžu byť všade.

„Ak páchatelia vidia políciu, neznečisťujú verejné priestory. V prípade, že takto konajú, im musíme skutok dokázať, ale ak ich nechytíme priamo pri čine, sme odkázaní na svedkov. Veľmi veľakrát sa nám však stáva, že ľudia nie sú ochotní svedčiť. Páchatelia sa často spoliehajú na nevšímavosť okolia alebo ľahostajnosť niektorých občanov. Väčšina ľudí chodí najčastejšie na prechádzky k Váhu, a preto by sa mali snažiť toto miesto chrániť. Ak sú svedkami takéhoto skutku, stačí, aby nám to ohlásili na bezplatné telefónne číslo 159,“ oznamuje náčelník mestskej polície Peter Krokavec.

smeti
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM