Zlatica Gregorová Správy

Návštevníci Babičkinho dvora spôsobili poníkovi bolesti: Ublížilo mu nevhodné dokrmovanie

V oplotenom areáli si nažívajú sliepky, poníky, mini kozy, capko, quessantské ovce i zajace, morka i morča. O milý zverinec sa stará správkyňa Katka.

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci Babičkinho dvora spôsobili poníkovi bolesti: Ublížilo mu nevhodné dokrmovanie
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Dôvodom vytvorenia areálu s domácimi zvieratami Babičkinho dvora bolo, aby si obyvatelia Šale mohli obzrieť zvieratá, ktoré možno ešte ani nevideli. Nie každé dieťa má možnosť navštevovať starých rodičov na dedine, kde sú nemé tváre bežnou súčasťou. Ani v zoologickej záhrade nemusíte vidieť špeciálne druhy, aké zaobstarala radnica pre potešenie a oživenie mesta.

Láskavá opatera

Z areálu v nemocničnom parku sa už medzičasom stala udomácnená spoločnosť, v ktorej si nažívajú sliepky, poníky, mini kozy, capko, quessantské ovce i zajace, morka i morča. Stará sa o ne správkyňa Katka, ktorá svojich zverencov denne opatruje, dáva ich krmivo a čistú vodu aj veľa lásky. Veľmi dobre vie, ktoré zviera, čo potrebuje. Každé zviera je pod veterinárnym dohľadom, takže je o nich postarané v každom smere.

STOP prikrmovaniu

Starosti správkyni však pridávajú bezohľadní občania. Na plote voliéry aj výbehu je totiž do očí bijúce upozornenie, aby zvieratá nikto neprikrmoval. Napriek tomu Katka Rimovská denno-denne zápasí s tým, že ľudí odhovára, aby pri návštevách zvierat nosili jedlo.

Návštevníkom to nerozpráva nadarmo, ale aby kvôli prekrmovaniu nemali zvieraná zdravotné problémy.

Nie je to tak dávno, čo na jedlo od ľudí doplatil poník Maťo obrovskými zdravotnými ťažkosťami. Tak, ako človek, ani zvieratám nerobí dobre všetko, čo si kto zaumieni. Poníkovi sa podľa vyjadrenia správkyne schvátili kopytá, čo je veľmi bolestivé a len dlhodobo liečiteľné.

Veľké bolesti

Pred pár dňami zase vďaka arogantným návštevníkom na to isté ochorel druhý Poník Roland. „Kvôli prekrmovaniu verejnosťou má bolesti. Obľúbeného štvornohého miláčika čaká ortopedické podkutie. Posledný čas si viacerí všimli, že poník Roland má problémy s chôdzou. Dôvodom je, že má bolestivý neinfekčný zápal kopytnej škáry. Poníkovi je zaťažko dvíhať končatiny, keďže prenášaním váhy pri chôdzi cíti bolesť. Preto si poník radšej líha,“ uviedla hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Utrápený poník Roland tak po rade veterinára trávi čas v stajni na mäkkom podloží a musí užívať antibiotiká a správkyňa Katka mu bolestivé kopytá natiera špeciálnym gélom. Podľa Eriky Kollerovej radnica hľadá odborníka v tejto oblasti, ktorý Rolandovi čo najskôr pomôže.

Špeciálne oplotenie

Máme prísľub, že v najbližšom čase dostane špeciálnu podkovu. V jeho mene prosíme návštevníkov, aby obyvateľov Babičkinho dvora neprikrmovali. Aj prípad nášho poníka je príkladom toho, že aj dobrý úmysel nie vždy prináša pozitíva. Na základe aj tejto skúsenosti bude musieť mesto pristúpiť k osadeniu špeciálneho oplotenia, ktoré zabezpečí dostatočný odstup poníkov od návštevníkov,“ zdôraznila hovorkyňa Erika Kollerová.

V našej FOTOGALÉRII si môžete pozrieť zábery z Babičkinho dvora v Šali.

Foto: ilustračné

V parku sú nové zvieratká: Babičkin dvor má ďalších obyvateľov
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM