Zlatica Gregorová Rôzne

Keňan Adam zo slumu na návšteve Šale: Deti i dospelých učil maľovať, FOTO

Opäť tu máme obdobie, kedy otvárame svoje srdcia o čosi viac, ako zvyčajne. Prednosť majú ľudia okolo nás, ktorých chceme potešiť.

Ilustračný obrázok k článku Keňan Adam zo slumu na návšteve Šale: Deti i dospelých učil maľovať, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Dominika Bujdáková

Organizujú sa aj rôzne zbierky a benefičné podujatia, kde môžu návštevníci prispieť dobrovoľným vstupným. Financie by potom mali pomôcť dobrej veci. Aj Šaľania už veľakrát ukázali, že im život druhých ľudí nie je ľahostajný. Hnutie kresťanských spoločenstiev detí eRko privítalo zaujímavú návštevu.

Objavuje talenty

„Ako poďakovanie za to, že sa dlhoročne aktívne zapájame do koledníckej akcie Dobrá novina, ktorá je spojená s koledovaním a zbierkou pre rozvojové projekty v afrických krajinách, privítali sme v meste mladého výtvarníka Adama Masavu v Keni. Adam vyrástol v extrémnej chudobe v slume Mukuru v Nairobi. Vďaka rozvojovému projektu s podporou Dobrej noviny si našiel prácu a založil ateliér (Mukuru Art Club), kde zhromažďuje chlapcov zo slumov, aby im pomáhal objavovať výtvarný talent,“ informovali nás z Erko Šaľa.

Okružná cesta

Keňan už svoje diela predviedol skoro na všetkých kontinentoch. Teraz je na okružnej ceste po Slovensku, pričom plánuje zavítať do viacerých farností. „Adam je krásnym dôkazom toho, že koledovanie prináša naozaj mnoho požehnania,“ hovorí animátorka Dominika Bujdáková, ktorá spolu s priateľmi animátormi podujatie pripravila.

Ako sme sa ďalej dozvedeli, Adam Masava Onyango doteraz žil v slume. Vďaka talentu, ktorý uňho objavil učiteľ na základnej škole, sa mu podarilo dostať z biedy.

Zo slumu do ateliéru

Vyhral jednu súťaž, vďaka čomu v sebe objavil talent. Obrazmi, ktoré namaľoval, si zarobil peniaze, oženil sa a momentálne má blízko slumu ateliér, kde vedie skupinu chalanov zo slumov k tvorivosti a zručnosti v maľovaní. Na Slovensko sa dostal vďaka bratovi už v roku 2008, keď sa v slovenských farnostiach stretával s ľuďmi zapojenými do koledníckej akcie Dobrá novina,“ priblížili nám šalianski eRkári.

Maľovali

Mladý cudzinec pre deti v ZŠ Ľ. Štúra nachystal špeciálny výtvarný workshop. Účastníci si mohli vyskúšať namaľovať jednoduchý obraz v štýle impresionizmu.

Vo fotogalérii si pozrite zábery na Keňana Adama v šalianskej ško­le.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Keňan Adam zo slumu na návšteve Šale: Decká i dospelých učil maľovať, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Dominika Bujdáková , Mária Bujdáková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM