Zlatica Gregorová Kultúra

Javiskový škriatok v Šali: Šikovní divadelníci postúpia do krajskej súťaže

Každoročná regionálna postupová súťaž je prehliadkou toho najlepšieho z detskej a dospelej tvorivosti. Známe podujatie sa koná práve v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Javiskový škriatok v Šali: Šikovní divadelníci postúpia do krajskej súťaže
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Vyhlasovateľom celoštátnej postupovej súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR . Do súťaže sa môžu zapojiť nielen profesionáli, ale aj divadelníci na amatérskej úrovni. Od 21. do 22. februára 2019 sa v Divadelnej sále šalianskeho kultúrneho domu predstavia divadelné súbory aj jednotlivci. Po úspešnom zvládnutí regionálneho kola, ktorého sa zúčastnia umelci z okresu Šaľa, Nitra a Zlaté Moravce, sa postupujúci dostanú do krajského.

Jednotlivci aj kolektívy

Prehliadka a súťaž je určená detským divadelným súborom, literárno-dramatickým krúžkom, kolektívom i jednotlivcom, ktorí pracujú s technikami detskej dramatickej tvorivosti a divadlám dospelých hrajúcich pre detského diváka. Ponúkame priestor na prezentáciu, konfrontáciu, inšpiráciu rôznych štýlov a metód práce s deťmi a pre deti,“ informuje Krajské osvetové stredisko (KOS).

Dve kategórie

  1. kategória je od 6 do 15 rokov vrátane
  2. kategória divadla dospelých a mladých hrajúcich pre deti, vo veku od 16 rokov.

Podľa výberu

Podľa informácií Krajského osvetového strediska v Nitre sa môžu súťažiaci predstaviť s inscenáciou alebo scénickou miniatúrou. V scénickej miniatúre môže vystúpiť jedno dieťa až do troch detí s hudobným sprievodom, maximálne do 15 minút. „V druhej kategórii môžu súťažiť kolektívy i sólisti s výstupmi s bábkou, s divadlom jedného herca a pantomímou,“ informuje KOS v Nitre.

Pozrite si fotografie z vlaňajšej Zlatej priadky v Šali.

Foto: ilustračné

Divadlo spojili s ručnou tvorivosťou: Umelkyne predvádzali svoj kumšt, FOTO
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM