Zlatica Gregorová Samospráva

Hornej ulici už vybrali víťaza: Rekonštrukciu urobí bratislavská spoločnosť

Obyvatelia tejto časti Šale majú opäť dôvod na úsmev. Po tom, čo im nedávno radnica zreparovala deravú cestu, schyľuje sa k rekonštrukcii.

Ilustračný obrázok k článku Hornej ulici už vybrali víťaza: Rekonštrukciu urobí bratislavská spoločnosť
Foto: Zlatica Gregorová

Opravy ťažko skúšanej komunikácie sprevádzali strasti, ale vyzerá, že všetko je na dobrej ceste. Mesto Šaľa po jej dočasnej oprave uskutočnilo verejné obstarávanie o najlepšiu ponuku. Po vyhodnotení verejnej súťaže je už známe, kto sa o rekonštrukciu ulice postará. Z piatich predložených ponúk všetky náležitosti a prijateľnú cenu spĺňala istá bratislavská spoločnosť. Tá teda rekonštrukčné práce urobí za predpokladanú sumu 516 725,65 eur.

Dvojpruhová obojsmerka

V projekte je zapracovaná rekonštrukcia samotnej cesty, ktorú rozšíria o 1 m. Ako Mesto Šaľa informuje, „komunikácia bude obojsmerná dvojpruhová v kategórií MO 6,5/30 so šírkou jazdných pruhov 2 × 2,75 m ktorá je oproti pôvodnej komunikácií rozšírená na úkor zelene. Výškové vedenie komunikácií je zásadne ovplyvnené výškovým osadením existujúcich vjazdov a dopravným napojením na existujúcu komunikačnú sieť.“

Cesta bude vyhotovená z asfaltobetónu a bude mať dĺžku 363, 20 m. Mesto počíta aj s plynulým napojením na súvisiace ulice.

Popri ceste

Najviac odlišných názorov obyvatelia tejto časti mesta vyslovili k otázke parkovania. Niekomu sa pozdávalo šikmé parkovanie, inému zasa pozdĺžne. Nakoniec mesto rozhodlo o pozdĺžnom a kolmom spôsobe parkovania na spevnených plochách vedľa cesty. Na Hornej ulici po rekonštrukcii vznikne spolu 77 stojísk vrátane 4 stojísk pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Jeden a pol metrové chodníky budú z betónovej dlažby.

V projekte sa počíta aj so sadovými úpravami, ktoré bude nutné urobiť po rekonštrukčných prácach aj kvôli osvieženiu prostredia. Obyvateľom tak vysadia trvalky, dreviny aj okrasné trávy.

Od križovatky ku škole

Ako informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, približne dvojmesačné rekonštrukčné práce sa začnú 13. augusta 2018 od križovatky Horná – Vajanského smerom k základnej škole J. Murgaša. „V tejto časti bude treba rátať s dopravnými obmedzeniami, prístup do školy bude, samozrejme, zabezpečený,“ informovala Erika Kollerová. Druhá etapa opráv (pred bytovkou na Hornej ulici) bude pokračovať na jar budúceho roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM