Zlatica Gregorová Iné športy

FOTO, V Šali bol kolkársky turnaj: Pred výkonmi ich nezastavil ani hendikep

Po roku sa športovisko v Šali premenilo na stretnutie nevidiacich a slabozrakých súťažiacich. Turnaja sa zúčastnili reprezentanti z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, V Šali bol kolkársky turnaj: Pred výkonmi ich nezastavil ani hendikep
Zdroj: Martina Čižmáriková

Hostí privítali šalianski hendikepovaní športovci s líderkou Zlaticou Harčárovou. Ani zdravotný problém im nebráni v tom, aby s radosťou vybehli na dráhy a prekonávali sami seba.

7. ročník turnaja

Celoslovenský kolkársky turnaj sa uskutočnil v Šali už po siedmy raz. Asi štyridsiatka hendikepovaných športovcov sa v známych priestoroch stretla 21. októbra 2018. Zahrať si kolky prišiel aj slabozraký Peter Vrablec, majster Európy. Súťažiaci pochádzali z domáceho klubu TJ Slovan Duslo Šaľa, ale aj z Nitry, Bratislavy, Šintavy, Vrútok, Žiliny. Pretože súťažiaci dobre nevidia a každý z nich má iný stupeň poškodenia zraku, tak aj turnaj mal svoje špeciálne pravidlá. Športovci tak boli opäť podelení do jednotlivých kategórií podľa stupňa hendikepu.

Štyri kategórie

V kategórii B1 boli nevidiaci súťažiaci bez schopnosti rozoznať tvar akéhokoľvek predmetu. Mužom sa za každý hod pripočítalo 25% a ženám 30%. Najmenší hendikep mali súťažiaci v kategórii B4, slabšie vidiaci, čo znamená, že muži si zo získaného počtu bodov museli odrátať 3% a ženy naopak, získali k hodu 2%.

Ako informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, „súťažiaci sa postavili na všetky štyri dráhy až 30 – krát, celkovo absolvovali 120 hodov. Po športovom výkone si dobili energiou koláčikmi. Tým najlepším odovzdali aj zaslúžené trofeje. Podujatie, ktoré nie je len o najlepších športových výkonoch, ale tak trochu aj o spolupatričnosti, podporilo aj mesto Šaľa sumou 200 eur v rámci dotácií.“

Významní hostia

Na zaujímavý turnaj zavítali aj hostia. „Prišla si ho pozrieť aj podpredsedníčka Slovenskej asociácie zrakovo postihnutých športovcov Ľudmila Šišáková. Dušou šalianskeho podujatia je pán, známy pod prezývkou „Vincko“, ktorého za jeho osobný vklad do podujatia odmenila pohárom práve pani Šišáková,“ dodala Erika Kollerová.

Víťazi

V kategórii B1 patril k najúspešnejším športovcom Marián Tóth s počtom bodov 544, v kategórii B2 skončil na prvom mieste Peter Vojvoda s počtom 684. Spomedzi kolkárov v kategórii B3 si prvú priečku vybojoval Peter Vrablec s počtom 677 bodov. B4 kategórii kraľuje Helena Bilová s 521 bodmi.

FOTO, V Šali bol kolkársky turnaj: Pred víťazstvom ich nezastavil ani hendikep
49
Galéria
Zdroj: Martina Čižmáriková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM