Aktualizované Komunálne voľby

Darček a 50 eur za "správne" hlasovanie? NAKA vyšetruje údajný volebný PODVOD!

Spojené voľby sa nezaobišli bez problémov. V Nitrianskom kraji má plné ruky práce aj NAKA.

Ilustračný obrázok k článku Darček a 50 eur za "správne" hlasovanie? NAKA vyšetruje údajný volebný PODVOD!
80
Galéria

Polícia vyšetruje podozrenie z volebnej korupcie v obci Šalov v okrese Levice.

Sľubovať mali peniaze

Oznámila ju kandidátka na starostku, podľa vyjadrenia ktorej dve osoby zo Šalova mali spolupracovať s terajšou starostkou a sľubovať finančnú odmenu občanom za odovzdané hlasy vybranému kandidátovi.

Vyšetrovanie prípadu prevzala NAKA, potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Ako to prebiehalo?

Údajná korupcia spočíva v tom, že 38-ročný Šalovčan privedie osobu do volebnej miestnosti s tým, že dotyčný volič nevie čítať ani písať, preto je muž prítomný pri voľbe a sleduje, koho volič krúžkuje.

Muž však mal takto vodiť k urne aj osoby, ktoré čítať a písať vedia.

Prečítajte si tiež

Za odovzdanie hlasu konkrétnemu kandidátovi mali voliči zinkasovať finančnú odmenu 50 eur a darček podľa potreby danej osoby.

Vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v Šalove takto malo od rána prejsť už minimálne 10 až 12 ľudí. Celý priebeh tejto korupcie je údajne zaznamenaný na kamerovom zázname. Oznamovateľka tvrdí, že k incidentu má aj svedkov.

Ďalší prípad

Levická polícia prešetruje údajné zvýhodňovanie jedného z kandidátov na starostu v obci Hontianske Trsťany v okrese Levice. Prípad ohlásila jeho protikandidátka.

Podľa nej je v blízkosti volebnej miestnosti vyvesený vzor, ako voliť, ktorý zvýhodňuje konkrétnu osobu. Policajná hliadka vec preverila a polícia ju rieši ako priestupok proti poriadku v správe, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Krúžkovala aj za ostatných

Policajti vyšetrujú prípad marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Na linku 158 ho v popoludňajších hodinách oznámil zapisovateľ okresnej volebnej komisie Michal Mráz. Podľa jeho vyjadrenia na prípad upozornili dve členky volebnej komisie v Dolných Semerovciach v okrese Levice.

Počas sobotňajších spojených volieb v čase od 9.00 do 12.00 mala 47-ročná žena prejsť s približne stovkou voličov za zástenu vo volebnej miestnosti, kde za nich zakrúžkovala konkrétnych kandidátov.

„Či to bolo sprostredkovane aj s cieľom nejakej odmeny, sa zistiť nepodarilo,“ potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

FOTO: Spojené komunálne voľby 2022 obrazom
80
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM